Motokros so značkou Canon - report

Motokros so značkou Canon - report

Blog  /  Saša Vavrová / 03.05.2016 / 11:00

Spoločnosť PRO.Laika v spolupráci s Canon Slovakia a profesionálnym fotografom Romanom Borákom pripravili akčný workshop, ktorý sa odohrával na motokrosovej dráhe v Šenkviciach počas seriálu pretekov Majstrovstiev Európy EMX65, EMX85 a EMX Open.

Vášniví fotografi športu a zároveň priaznivci značky Canon si mohli vyskúšať prácu profesionálov. S reflexnou vestou priamo popri trati, v hluku nadupaných motoriek a v mračne prachu, na pleci s ťažkou športovou fotovýbavou.

Túto možnosť využila pestrá partia ľudí, nadšenci motokrosu, skúsení aj menej skúsení fotografi, aj takí, ktorí videli motokros prvýkrát. Roman Borák všetkých uviedol do teórie – v akých uhloch je najlepšie fotiť, čo fotiť a naopak, čomu sa treba vyhnúť. Priblížil svoje povinnosti oficiálneho fotografa motokrosových podujatí, ukázal nám trať a vysvetlil bezpečnostné zásady. Mali sme sa pohybovať veľmi blízko skákajúcich jazdcov, kde nehrozilo len nebezpečie kolízie, ale aj nebezpečie odskakujúcich kamienkov z trate. Mohli sme utrpieť my aj vzácna fototechnika. 

Briefing na začiatku dňa pod vedením skúseného profi fotografa Romana Boráka.

Po prednáške nasledovalo zoznámenie sa s traťou v Šenkviciach.

Krátku prednášku o najzaujímavejších miestach sme absolvovali aj priamo v teréne.

Na programe dňa boli tri súťažné kategórie, seriál EMX65 – najmenší jazdci a EMX85 – juniorské nádeje, a tiež seniorská EMX Open. Otvorená trieda bola divácky najzaujímavejšia. Celý tím fotografov sa rýchlo rozpŕchol po trati, každý s iným kúskom zapožičanej Canon výbavy. K dispozícii bol aj najvyšší model Canon EOS 1DX II, zo strednej triedy nový 80D, či lákadlá vo forme teleobjektívov EF 200mm f/2L IS USM, EF 300mm f/2.8L IS II USM a EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x. Technika kolovala z rúk do rúk, každý si prišiel na svoje. Popri trati sa dali využiť rôzne ohniskové vzdialenosti. Trať bola tak akurát poliata, takže sa nám podarilo zachytiť odlietajúce blato zo zadných kolies, aj prašné zákruty, ktoré dodali snímkam dynamiku. Pri trati sa Roman venoval individuálne každému, kto mal záujem sa niečo dozvedieť. V prestávkach sme si sadli a konzultovali fotenie spoločne. 

Roman Borák radil účastníkom aj priamo v teréne.

Počas dňa sme absolvovali množstvo presunov na rôzne fotografické pozície.

Doobedné slniečko vyzeralo, že chce opiecť za pár hodín do bronzova nás všetkých, ale poobede nastali ideálne podmienky. Oblaky skryli slnko aj tiene, čo bolo príjemnejšie pre tých, ktorých trochu pripieklo, ale rozhodli sa zostať až do konca a nafotiť si aj víťazov na pódiu. Slovenskí pretekári nezískali síce žiadne prvenstvo, ale toto podujatie určite získalo prvenstvo spomedzi motokrosových súťaží na Slovensku v počte fotografov na trati. :) A keďže samotným fotením sa práca fotografa nekončí, motiváciou na spracovanie tých najlepších obrázkov je aj súťaž o dva V.I.P. lístky na Majstrovstvá sveta v motokrose v českom Lokti. Nahrať a hlasovať za súťažné fotografie môžete TU.

Aj takéto fotografie sa počas workshopu podarili. Autor: Martin Farkaš

Prvotriedna technika Canon, početné zastúpenie objektívov aj zrkadloviek, občerstvenie, výborný lektor, spontánne a nefalšované situácie v športe je dokopy podujatie, ktoré si ako nadšenec športovej fotografie nabudúce nenechajte ujsť. :)

Motokros so značkou Canon - report
4.83333 5 with 6
 
počet hodnotení: 6

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...