Mestský “wildlife” so Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS

Mestský “wildlife” so Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS

Keď amatér skúša objektív za takmer 13 000€.  /  Srnec Karol / 15.03.2023 / 06:00

K vyskúšaniu svetelného profesionálneho superteleobjektívu sa bežne nedostanem ani ja. Vďaka Bohušovi Číčelovi som ho ale mohol niekoľko dní požičať. Som len sviatočný “wildlifer”, ktorý občas nafotí nejaké tie kačice, labute, alebo zájde do ZOO. A tak sa stalo i teraz. Neberte preto tento článok ako recenziu, ale len ako blog šťastlivca, ktorý si mohol vyskúšať výnimočný objektív.


Predstavenie

Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS je profesionálny teleobjektív, určený pre fotografovanie zvierat a športu. A čo o ňom píše Sony?

Nové lineárne motorčeky XD (Extreme Dynamic) sú silnejšie ako bežné typy, takže pohybujúce sa objekty sa dajú sledovať s aktuálnymi aj budúcimi telami fotoaparátov až 5-krát rýchlejšie. Novo vyvinutý algoritmus a 2 z týchto nových motorčekov poháňajú veľkú skupinu zaostrovacích šošoviek objektívu rýchlejšie a presnejšie než doteraz.

3 fluórové prvky minimalizujú chromatickú aberáciu. Podporované sú aj voliteľné vysokovýkonné 1,4x a 2,0x telekonvertory.

 

 

K nižšej hmotnosti prispievajú odolné prvky z horčíkovej zliatiny. Špičková prenosnosť a ovládateľnosť s ideálnou rovnováhou zabezpečujú rýchlu a ľahkú prevádzku pri snímaní bez statívu alebo na monopode.

Vďaka vyhotoveniu odolnému proti prachu a vlhkosti možno fotoaparát používať v exteriéri aj pri náročných podmienkach.

Nepretržité DMF umožňuje otočením zaostrovacieho krúžku manuálne zaostrovať aj v režime AF-C. Optická stabilizácia obrazu je vstavaná a nastavenie Mode 3 používa pokrokový algoritmus, ktorý pri dynamickej športovej akcii zabezpečuje optimálnu stabilizáciu a uľahčuje zameranie záberu. Všestrannosť zvyšujú 4 tlačidlá na podržanie zaostrenia a krúžok s funkciou Linear Response MF.

 

Parametre:

  • Ohnisková vzdialenosť (eqv. 35mm): 400
  • Svetelnosť objektívu: 2,8
  • Maximálna clona (F): 22
  • Konštrukcia objektívu: 23 členov / 17 skupín
  • Stabilizátor optický: Áno
  • Typ slnečnej clony: Áno (súčasť balenia)
  • Dĺžka objektívu: 359 mm
  • Počet lamiel clony: 11
  • Ultrasonické zaostrovanie: Áno
  • Vhodný pre žáner: Šport, Zvieratá
  • Vhodný pre formát snímača :: Full Frame
  • Minimálna zaostrovacia vzdialenosť: 270 cm
  • Hmotnosť: 2895 g
  • Utesnenie (prach / vlhkosť): Áno
  • Priemer filtra: 40,5 mm
  • Typ bajonetu: Sony E

Objektív v praxi

Objektív som použil v kombinácii so Sony A7R V. Asi by boli vhodnejšie A1 a A9 Mark II s rýchlym vrstveným snímačom, ale mne vyhovuje, že A7R V viem prepnúť do APS-C režimu a ostane mi aj po orezaní slušných 28 Mpx. APS-C režim tak pohotovo nahradí telekonvertor 1,5x, bez straty svetelnosti a optickej kvality.

Obával som sa, či 400 mm nebude málo, ale či som fotil pri Malom Dunaji, alebo v ZOO, 400 mm mi stačilo a ani som nerobil výrezy.

2895 gramov sa môže zdať veľa, ale na takýto typ objektívu je to ľahká váha. Nemal som problém fotografovať z ruky aj 2-3 hodiny (samozrejme s prestávkami). Problematická je veľkosť, kvôli prenášaniu. Mám doma tucet tašiek a poltucta batohov, ani jeden nebol dostatočne veľký. A to som sa ani nepokúšal prenášať aj rozmernú slnečnú clonu.

Zaostrovanie na kratšie vzdialenosti je o niečo pomalšie ako som čakal. Pri stredných a veäčších vzdialenostiach je ostrenie rýchle. Taký FE 70-200/2,8 GM je rýchlejší. Nemal som žiadne problémy s presným zaostrovaním, naplno som využíva detekciu zvierat a vtákov. Ako sme bez nej mohli vôbec žiť a fotografovať? Musel som si vypnúť funkciu DMF, pretože som si občas preostril, tým že som objektív podopieral vpredu, kde je prstenec manuálneho zaostrovania. Mimochodom veľmi pohodlný.

Po optickej stránke je objektív skutočne vynikajúci. Výborná ostrosť aj pri plne otvorenej clone, nepatrné poduškovité skreslenie, takmer bez vinetácie. Bokeh je samozrejme ukážkový.

Aj keď som telekonvertory nepotreboval, otestoval som si ich z balkóna. 1,4x TC je použiteľný, aj keď smerom ku krajom ostrosť klesá. S 2x TC som vôbec nebol spokojný. Kresba bola viditeľne horčia a to aj po priclonení. To bola jediná negatívna skúsenosť z testovania.

Pri Malom Dunaji

Kúsok od miesta kde bývam je Vrakunský lesopark a Malý Dunaj. Najmä v Zime je tam množstvo kačíc a čajok. Sú zvyknuté na kŕmenie a tak sa dá k ním dostať blízko.

 

Pri takýchto záberoch oceníte detekciu vtákov, vrátane očí.

 

Výborná ostrosť aj pri clone f/2,8. A k tomu aj krásny krémový bokeh.

V bratislavsej ZOO

Ak potrebujem testovať objektív na zvieratách, tak ZOO je stávka na istotu, hoci polovinu zvierat ani neuvidím. Vždy mám šťastie, aspoň na jeden druh. Tak tomu bolo aj teraz a najviac sa mi darilo pri jeleňoch a muflónoch. Prišiel som k ním v čase kŕmenia.

 

Surikaty sú jednoznačne najzábavnejšie.

 

Vo výbehu jeleňov a muflónov býva poobede krásne svetlo.

Poznámka: U fotografii jeleňov a muflónov je bokeh ovplyvnený tým, že som fotografoval cez pletivo plotu.

Záver

Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS je samozrejme fotografov sen. Viem, že pre môj občasný “wildlife” výborne postačuje FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS. Ale ten bokeh majiteľom FE 400 mm F2,8 GM OSS závidím.

Poznámka: Fotografie v galérii sú zmenšené na rozumnejšie rozlíšenie 24 Mpx.

Objektív Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS v ponuke obchodu Pro.Laika.

Mestský “wildlife” so Sony FE 400 mm F2,8 GM OSS
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...