Malé veľké veci a každodenný život

Malé veľké veci a každodenný život

OM System M. Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO  /  Vladimir Kampf / 25.04.2023 / 06:00

V najväčšom slovenskom kamennom obchode s fototechnikou mi dali na test nový makroobjektív od OM-System so strašne dlhým názvom. OM-System je bývalý Olympus, ktorý si tiež v dlhé názvy celkom užíval.

Vraj, nemám zasa blbnúť a mám ho vyskúšať na tom na čo bol určený. Opäť sa mi to ani veľmi nepodarilo. Veď článkov o tom, aký je na makrofotografiu skvelý je na webe viac než dosť. Aj na fotoma.sk taký máme. Tu je recenzia Karola Srnca a tu tlačová správa aj s peknými obrázkami objektívu.

Viac technických detailov o tomto zaujímavom sklíčku lovcov detailov v produktovej karte obchodu PROlaika.

Mňa zaujíma ako tá vecička funguje v praxi. Chcem vedieť najmä či sa dá použiť v mizernejších podmienkach. Ale: Stabilizátor potešil. Pri mokrofotografii je nevyhnutnosťou, ktorá podstatne uľahčuje život.

S pokorou

Objektív som vzal na výlet. Zaujímalo ma, ako sa s ním dá fotografovať za môjho všedného dňa. Najprv som hu skúsil v parku a pri jazierku. Normálka. Stačí s pokorou prijať jeho ohnisko a vlastnosti a hľadať vhodné motívy.

Naozajstné makro som objektívu dožičil v opálových baniach pri Červenici kúsok od Prešova. Zvečnil som na stole a priamom slnečnom svetle figúrky z vitríny so suvenírmi. Na to aby boli čo najostrejšie som nastavil focus stacing, ktorý mi rovno vo fotoaparáte zložil z niekoľkých rôzne zaostrených obrázkov jeden jediný.

Rituálna sebevražda

V košickej ZOO som najprv vošiel do terária hneď pri vchode. Malé živočíchy za sklom. Sklo uberá na čistote kresby objektívov, zvlášť keď je zababrané či doškriabané od živočíchov.

K tomu zvyčajne nehrozí ani žiadna nižšia hodnota citlivosti ISO. Skôr naopak. Snaha mať živočícha v čo najväčšej hĺbke ostrosti vyžaduje pricloniť. Okrem toho som ďalej páchal rituálnu sebevraždu, keď som v tých mizerných podmienkach pricvakol medzi objektív a telo fotoaparátu telekonventor, ktorý predĺžil ohnisko objektívu dvojnásobne. Čuduj sa svete, aj tieto fotky si trúfam ukázať. Teším sa z toho.

O pár klietok a výbehov ďalej som telekonventor nechal nasadený a namieril ho na väčšie zvieratá. Tiež to fungovalo. Lepšie svetlo a nižšie ISO znamenajú čistejšie obrázky.

Jóga a gymnastika

S ropuchami na ťahu k vodným plochách v ktorých sa pária to síce bolo s citlivosťou ISO v pohode, ale dostať sa k nim nebolo také ľahké, ako k plazom za sklami terárií. Človek sa trochu zafúľa a občas sa nezaobíde bez jogínskej či gymnastickej polohy.

Objektív našťastie fungoval tak, ako som si ho predstavoval. Rýchlo a presne zaostroval kam som namieril. Neostré obrázky na vyhodenie som nemal. Kazila mi ich len moja mizerná ohybnosť. Mal by som na sebe popracovať.

S rozumom a opatrne

Je to skvelý objektív, použiteľný aj na iné účely, ako bol stvorený.

Nemám nič, čo by som mu vytkol, samozrejme s rešpektom k jeho parametrom. Keby som zasa raz prepadol fotografovaniu džungle kdesi v tráve za humnami alebo by som v exotických krajinách hľadal drobný život isto by som si ho kúpil a nebál by som sa použiť ho aj inak.

Jeho jediným obmedzením je jeho ohnisková dĺžka nedĺžka. 90 mm je v prepočte na plný formát 180 mm. S dvojnásobným telekonventorom, ktorý nie je súčasť balenia dosiahne 360. čo je už slušný dosah teleobjektívu. Treba sa len zmieriť, že najnižšia clona vyskočí nepríjemne vysoko, čo vyžaduje vyššiu citlivosť ISO. Za pekného bieleho dňa to nevadí. Okrem toho telekonventor síce priblíži, ale trochu pri tom uberie ostrosti a čistoty kresby. Chce to s rozumom a opatrne.

Objektív OM System M. Zuiko Digital ED 90mm F3.5 Macro IS PRO si môžete kúpiť v obchode PROlaika.

Malé veľké veci a každodenný život
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...