Leica oslavuje 100 rokov

Blog  /  PRO.Laika / 27.05.2014 / 00:00
Storočie tradícií a skalopevného presvedčenia vyplývajúceho z jedného rozhodnutia! Storočie  mechanickej a technickej dokonalosti, minimalistického dizajnu. Jedno storočie vdychovania duše chladným fotoaparátom z kovu...
 

"Malý negatív, veľké fotografie!"

Takto možno voľne preložiť koncept "small negative, large picture", ktorým sa spoločnosť vydala v dobe veľkoformátových fotoaparátov. Za jedno storočie vo fotografii priniesla Leica niekoľko revolučných zmien a najdôležitejšou z nich bola práve voľba "nového formátu" negatívu.
 
 
V roku 1914 skonštruoval optik a konštruktér Oscar Barnack prvý kinofilmový fotoaparát s názvom Ur Leica, ktorý bol vzorom pre všetky nasledujúce fotoaparáty Leica. Fotoaparát použil klasický kinematografický film, no transport filmu sa zmenil z vertikálneho na horizontálny. Mohla sa tak zväčšiť plocha filmového políčka z 18x24mm na 24x36mm. Tento formát sa stal najrozšírenejším filmovým formátom vo fotografii a dodnes je akýmsi porovnávacím formátom (Full Frame).
 
Aby tento formát mohol konkurovať väčším, bolo nutné skonštruovať úplne nové objektívy, ktoré by ponúkli ostrý a detailný obraz. Nasledovalo obdobie plné špičkových objektívov, strohej mechaniky a hlavne storočie rozšírenia fotografie medzi masy práve vďaka dostupnému a na obsluhu jednoduchému "kinofilmu". Najznámejšími fotoaparátmi s portfólia značky sa stali priehľadové fotoaparáty radu M. Leica však vyrábala aj zrkadlovky a samozrejme aj digitalizovala.
 

 Miléniový set dvoch fotoaparátov Leica M-A a Lecia M - Monochrom ‘Edition 100’ (filmová a digitálna priehľadovka) v prevedení "nerez" (Stainless Steel). Ďalšími miléniovými fotoaparátmi sú Leica S a Leica D-Lux 6 ‘Edition 100’

 

Oslavy stého výročia

 
Významný míľnik oslávila spoločnosť Leica veľkolepo- otvorením veľkolepého a hypermoderného centra. Pri otvorení nového areálu Leitz Park nechýbala ani naša spoločnosť PRO.Laika, ktorú reprezentoval p. Podzimek, zakladateľ a konateľ spoločnosti.

P. Podzimek: „Keď sme v roku 1993 zakladali firmu PRO.Laika, chceli sme v názve evokovať odhodlanie vytvoriť profesionálnu, tradičnú spoločnosť so službami pre fotografov . Vždy sme cítili, že Leica je synonymom nadštandardnej kvality a výnimočných produktov s exkluzívnym nádychom. Aj preto sme sa hrali s názvom a korporátnymi farbami príbuzným spôsobom. V našej ponuke ste stále mohli nájsť a nájdete fotoaparáty, objektívy ale aj ďalekohľady Leica."
 

Nový a moderný komplex Leitz Park.

 

Dojmy z nového Leitz Parku:

"Novému areálu sa nedá nič vytknúť, je precízne realizovaný tak, aby odrážal kvalitu a tradíciu značky Leica. Pre návštevníkov Leitz Parku sú pripravené zaujímavé atrakcie, z ktorých viaceré sú poňaté vtipným spôsobom. Napríklad ak chcete nahliadnuť za "mliečne sklo" a odhaliť kúsok procesu z výroby objektívu či fotoaparátu, musíte najprv do počítača zadať svoj eMail. Až potom sa vám otvorí pohľad dovnútra." :-)
 

Mliečne sklo ukývajúce tajomstvo.

Ak chcete vidieť, čo sa skrýva za mliečnym sklom, musíte vložiť svoj e-mail.

Po zadaní e-mailu sa vám naskytne pohľad na finalizáciu fotoaparátu Leica X2 v prevedení A La Carte.

 

V novom múzeu Leica Camera nájdete všetko, čo opustilo dielne spoločnosti. V zbierke sú niektoré kúsky za státisíce eur. 


Na otvorení Parku sa zúčastnili okrem prezidenta spoločnosti Leica, dr. Andreasa Kaufmann, aj významní regionálni a parlamentní zástupcovia, množstvo novinárov a ďalších návštevníkov.

Slávnostné prestrihávanie pásky sprevádzal zvuk závierok množstva fotoaparátov.

Návštevníci dostali hodnotné materiály v podobe krásnych brožúr a katalógov a tí šťastnejší (aj náš konateľ) si odstrihli a odniesli aj kúsok histórie - červenú pásku z otváracieho ceremoniálu. :-)

Nová štýlová vstupná hala a recepcia Leitz Parku.

V priestrennom showroome nájdete všetky produkty spoločnosti od ďalekohľadov ...

... až po kinematografické objektívy.

Cez niekoľko okien môžete nahliadnuť do výrobných priestorov Leitz Parku, kde sa konštruujú fotoaparáty a objektívy.

 

 

Súčasťou sprievodného programu bola aukcia historických fotoaparátov. Finálna cena doskového fotoaparátu sa vyšplhala na 40 000€!

Nechýbala ani prezentácia histórie spoločnosti Leica.

Fotografia z aktuálneho fotografického projektu.

Oscar Barnack Award

Spoločnosť Leica na podporu fotografie a fotografov každoročne vyhlasuje prestížnu súťaž, ktorej sa poväčšine zúčastňujú profesionálni dokumentárni fotografi. Tohto roku sa stal naujúspešnejším fotografom slovák Martin Kollár so svojou sériou fotografií „Field Trip“ zachytávajúcou napätie, absurditu, tragiku a komiku každodenného života obyvateľov Izerala. "Ocenenie slovenského fotografa ma veľmi potešilo a rád som sa s Martinom Kollárom stretol osobne." (V. Podzimek)

Spoločná fotografia konateľa spoločnosti PRO.Laika, V. Podzimka (v ľavo) s víťazom fotografickej súťaže Oskar Barnack Award 2014, Martinom Kolárom, slovenským fotografom.

Záver dňa bol venovaný posledným fotografiám a rozhovorom nie len o fotografii. 

Foto: Vladimír Podzimek

Galéria k článku


Leica oslavuje 100 rokov
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Ivan Kutička Ivan Kutička
    Ivan Kutička / 27.05.2014 16:20:00
    To múzeum vyzerá zaujímavo. Rád by som si ho raz pozrel osobne :)
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 02.06.2014 16:26:00
    spoločnosti Leica by som bez váhania udelil cenu za dizajn v rámci fotografického priemyslu. Za strohosť, funkcionalitu a prvotriedne materiály...
  • Milosh Milosh Milosh Milosh
    Milosh Milosh / 12.06.2014 12:55:00
    ach leica leica, v nových technológiách furt doháňaš, ale dizajn a kvalitu spracovania máš supeeeer!
  • Juro  Klembara Juro Klembara
    Juro Klembara / 13.06.2014 13:37:00
    jedine dobre leica fotaky su tie na film!!! :D
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...