Ľalie s novým Fujifilm X-S20

Ľalie s novým Fujifilm X-S20

Prvé fotenie s novým Fujifilm X-S20.  /  Srnec Karol / 22.06.2023 / 06:00

Konečne sa mi do rúk dostal nový Fujifilm X-S20, prvý Fujifilm strednej triedy s nový procesorom. Našiel som si podvečer, po workshope, pár minút a zašiel ho otestovať na Ondrejský cintorín. práve tam kvitnú ľalie, ktoré sú tak veľké, že na ne ani nepotrebujete makroobjektív.

Ja som použil ten najobyčajnejší teleobjektív Fujifilm Fujinon XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS II.  Ten ma už pred rokmi presvedčil, že vie za málo peňazí zahrať veľa muziky. Prekvapujúco ostrý, so slušným bokehom. Skvelá voľba pre tých, čo chcú ušetriť a nepotrebujú špičkovú svetelnosť.

 

Plusom X-S20 je zabudovaná stabilizácia obrazu (IBIS). Má ju aj objektív, ale tá vo fotoaparáte býva zvyčajne účinnejšia.

 

Zaostroval som manuálne, čo je pri fotografovaní detailov bežné. Zaostrujete pohybom vpred-vzad. Obraz v hľadáčiku je dostatočne ostrý, aby manuálne zaostrovanie nebolo problémom. Pri fotení detailov dávam prednosť bokehu, pred väčšou hĺbkou ostrosti. Vyžaduje to presné zaostrovanie. Fotografoval som s plne otvorenou clonou, ostrosť obrazu je výborná aj pri nej. XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS II je vhodný aj na snímanie detailov.

 

1/220 s., f/6,7, ISO 160, ohnisková dĺžka 230 mm.

 

Fotografoval som v režime predvoľby clony A. Aby som maximálne rozostril pozadie, otvoril som maximálne clonu a nastavil ohniskovú dĺžku na 200-230 mm. Citlivosť som nastavil na základnú hodnotu ISO 160, spoliehal som sa na účinnosť stabilizácie obrazu. Využil som aj otočný displej, aby som pohodlne mohol komponovať aj z mierneho podhľadu, hľadajúc zaujímavé pozadie, kvôli peknému bokehu. U takéhoto motívu, kde sa mení osvetlenie i osvetlenie pozadia je dobré nastaviť vyváženie bielej, inak by niektoré zábery mohli mať studené farby.

 

Využil som otočný displej, aby som do pozadia dostal zaujímavejší bokeh. Fotografoval som z mierneho podhľadu.

 

Nosievam so sebou malý rozprašovač s vodou. Vytvorím si na kvetoch vlastnú rosu, alebo kvapky dažďa.

 

S falošnou rosou.

Záver

Nemusíte mať extra výbavu, aby ste mohli zachytiť čisté, jednoduché a estetické zábery. Využite vlastnosti teleobjektívu, jeho schopnosť poskytnúť malú hĺbku ostrosti a úzky uhol záberu, vďaka ktorému sa ľahko kontroluje pozadie.

Fujifilm X-S20 a Fujinon XC 50-230mm f/4.5-6.7 OIS II v ponuke obchodu Pro.laika.

Ľalie s novým Fujifilm X-S20
4.5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

  • Jozef Svetlošák / 22.06.2023 13:10:57
    Súhlasím Karol. Krásne fotečky, vyhral si sa.Veľa muziky za málo peňazí. Niekedy netreba pozerať na papierové údaje, ale to, čo dokáže v praxi. Slabinu má tento objektív v zaostrovaní na nekonečno. Tam je o niečo mäkší. Ešte lepší - minimálne o triedu dve je záklaďák 16-50mm. S týmto nasadil Fuji laťku fakt vysoko a nevidím veľa dôvodov na kúpu Fuji prémiových objektívov(Jedine ak, kôli clone a utesneniu). Ostrosť je špičková.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...