Gumička pomocníčka a vstavaný blesk

Gumička pomocníčka a vstavaný blesk

Blog  /  Vladimir Kampf / 18.01.2017 / 07:00

Zopár gumičiek v taške vedľa fotoaparátu mi už neraz pomohlo vyriešiť náhly problém. S nástupom umelých eska pások, ktorých niekoľko nosím tiež so sebou, síce stratili na svojej nenahraditeľnosti, ale stále sa pre nich nájdem nejaké využitie.

Fotoaparát Panasonic Lumix DMC-GX80 prináša vďaka gumičke naviac jedinečnú možnosť vyklopiť vstavaný blesk dohora, „do stropu“, čím sa na fotografie dostane namiesto priameho, tvrdého svetla odrazené, zmäkčené svetlo. Výrobca síce túto možnosť neponúka, ale po malom, nevinnom gumičkovom zásahu je k dispozícii.

V prvom rade treba nájsť vhodnú gumičku.

Pozor na základnú zásadu!

Nie nadarmo sa otočeniu blesku nahor hovorí: „do stropu“. Na to, aby zmäkčovanie svetla fungovalo, naozaj treba strop. V ideálnom prípade nie príliš vysoký, ale normálny bytový. A mal by byť biely. Akákoľvek iná farba, od ktorej sa svetlo blesku odráža do priestoru, ho aj farbí po svojom. Na farbu svetla rozptýleného v priestore majú vplyv aj bočné steny. Zlé je aj keď je strop drevený. Drevo je doslova žrút svetla a odráža ho len veľmi málo.

Je zbytočné otáčať blesk do stropu, keď tam žiadny strop nie je. Nefunguje to ani počas fotografovania v miestnostiach s vysokými stropmi, kde otočený blesk dáva svetlu zbohom v priestore.

Kam blesk pozerá, odtiaľ odráža

Biela „lopatka“ či blesková odrazka, ktorú si fotografi dávajú na blesk, aby sa im časť svetla rozbehla dohora a do okolia a časť odrazila od „lopatky“ smerom na snímaný motív, svetlo trochu zjemní. Ale svetlo z blesku, ktoré smeruje nahor a nemá sa od čoho odraziť, len tak zmizne. Jediný efekt je, že baterky oveľa rýchlejšie odchádzajú. A výbojka dostáva viac zabrať.

Kamkoľvek výklopný blesk „pozerá“, musí byť niečo, od čoho sa svetlo z neho odrazí. Inak táto vyklápacia  a otočná finta nemá význam.

Mimochodom: gumička je skvelý pomocník aj na prichytenie odrazky na blesk, ktorý ju nemá zabudovanú, alebo ak fotograf chce väčšiu odrazovú plochu, ako je tá vstavaná. Čím väčšia „lopatka“, tým väčší rozptyl svetla. Lenže... Odrazka veľkosti uhoľnej lopaty pripevnená gumičkou na blesku vyzerá nešťastne... A ani nedrží.

Fotografia s bleskom na priamo.

Fotografia s gumičkou a bleskom do stropu.

Chce to len skúšať

Vyklopenie blesku mám odskúšané na niektorých fotoaparátoch Panasonic. Je možné, že ho rovnako zvládnu aj iné prístroje, na ktorých sa dá bez násilia otočiť reflektor blesku dohora. Možnosť „stropovať“ s Panasonicom GX80 som dotiahol do ešte väčšej jednoduchosti tým, že som si našiel hmat, ktorým ho počas fotografovania dokážem podržať prstom. :)

Gumička je skvelá pomocníčka, aj keď nevyzerá ako profi riešenie.

Profesionálnejšie riešenie s vyšším svetelným výkonom ponúkajú systémové blesky. So systémom Micro 4/3 okrem výrobkov od Panasonicu, Olympusu a Leicy fungujú aj ďalší výrobcovia. Tu je stručný prehľad niekoľkých systémových bleskov pre Micro 4/3 štandard.  Na fotoaparát sa dá, samozrejme, nasadiť aj akýkoľvek iný blesk s manuálnym ovládaním. Výkon treba prispôsobiť požadovanému množstvu svetla.

Panasonic DMW-FL360L

 

Panasonic DMW-FL360L

Externé blesky ponúkajú okrem možností vyklopenia alebo otočenia kopu ďalších funkcií. Napríklad malé kamerové svetlo na jednoduché prisvietenie scény je už ich prirodzenou súčasťou, ako aj možnosti jeho priameho bezdrôtového ovládania.

Olympus FL-600R

Olympus FL-600R

 

Aj svetlo z blesku má svoj dosah. Osvietiť jedným bleskom napríklad budovu je nemožné. Svetlo sa stráca vo vzdialenosti.

Olympus FL-900R

Olympus FL-900R

Ani výkonnejšie blesky nedočiahnu ďalej ako do niekoľkých metrov. Napríklad počas podujatí na štadiónoch sú pri použití z hľadiska na dej na ploche úplne zbytočné. Rovnako turisti, ktorí si z diaľky nadšene fotografujú s bleskom architektonické pamätihodnosti, si len zbytočne vybíjajú batérie.

Leica SF 58

​Leica SF 58

V zásade platí, že blesky starnú morálne pomalšie ako zvyšná fototechnika.

Nissin i40

​Nissin i40

Toto je lacnejšia možnosť.

Nissin i60A

Nissin i60A

Výkonnejší braček z „lacného kraja“.

Gumička pomocníčka a vstavaný blesk
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Lukáš Nagy / 18.01.2017 10:01:25
    škoda že výrobcovia na to nespravia nejakú aretáciu. zvykol som si blesk vždy pridržať prstom, ale bolo to nepohodlné. gumička mi nenapadla, super vychytávka! len mi prosím ešte objasni, čo ťa viedlo nafotiť tie zábery na červenom pozadí?
  • Drsnak Jake / 18.01.2017 14:52:41
    Drsny humor totok, ale uzitocny. :D
  • Lukáš Nagy / 18.01.2017 10:01:25
    škoda že výrobcovia na to nespravia nejakú aretáciu. zvykol som si blesk vždy pridržať prstom, ale bolo to nepohodlné. gumička mi nenapadla, super vychytávka! len mi prosím ešte objasni, čo ťa viedlo nafotiť tie zábery na červenom pozadí?
    Vladimir Kampf / 18.01.2017 20:13:33
    Neviem. Možno preto, že to je vlastne taký milý malý hack. Že: Error! A možno preto, že v tomto prípade nezáleží na foťáku, ale na gumičke, ktorá vyzerá príšerne..Ale funguje skvele.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...