Ďalších 7 tipov na jarnú fotografiu

Ďalších 7 tipov na jarnú fotografiu

Od rastlín a portrétov sa presunieme k fotografovaniu mesta a zvierat.  /  Srnec Karol / 24.03.2023 / 06:00

Jar je v plnom prúde a až do leta nás bude inšpirovať, aby sme ju zachytili na fotografiách. Jar nie je len príroda, vplýva na naše životy aj v iných oblastiach. Prebudí mesto i dedinu, ľudí vyprovokuje ku kultúrnym i športovým aktivitám. Pripravili sme pre vás niekoľko ďalších rád a tipov, aby ste pri zachytávaní jarnej atmosféry boli kreatívni a úspešní. Prvých 7 ste si mohli prečítať pred pár dňami.

Jarné mesto

Fotografovanie jarného mesta môže byť skvelým spôsobom, ako zachytiť krásu jarnej sezóny a zdieľať ju s ostatnými. Tu je niekoľko tipov, ako môžete fotografovať jarné mesto:

 

  1. Využite svetlo: Jarné slnko môže byť krásne, ale aj náročné na fotografovanie. Skúste fotografovať skoro ráno alebo neskoro večer, keď svetlo nie je také ostré a tvrdé. Ak fotíte cez deň, skúste fotografovať v tieni alebo použiť softbox alebo iný druh svetla na rozptýlenie svetla.
  2. Zamerajte sa na farby: Jarné mesto môže byť plné farieb, takže sa snažte ich využiť na maximum. Skúste fotografovať kvety, stromy, záhrady a parky, aby ste zachytili ich krásne farby.
  3. Skúste rôzne uhly: Skúste fotografovať z rôznych uhlov, aby ste získali zaujímavé perspektívy a zábery. Skúste fotografovať z výšky, nízko pri zemi alebo dokonca z vnútra budov.
  4. Hrajte si s kompozíciou: Skúste zahrnúť do záberov rôzne prvky a hrať si s kompozíciou. Skúste použiť pravidlo tretín alebo využite symetriu alebo asymetriu.
  5. Nezabudnite na detaily: V jarnom meste sa môžete zamerať aj na detaily, ako napríklad kvety, listy alebo iné prírodné prvky. Skúste zvýrazniť ich textúru a detaily.
  6. Fotografovanie počas dažďa: Aj keď to môže byť nepríjemné, fotografovanie počas dažďa môže byť skvelou príležitosťou na zachytenie jedinečnej atmosféry. Využite reflexiu dažďa na uliciach a povrchu vody.
  7. Experimentujte s postprocesingom: Nakoniec môžete vyskúšať rôzne úpravy fotografií v postprocesingu, ako sú napríklad zvýšenie kontrastu, zmena farieb, úprava expozície a tak ďalej. Vyskúšajte rôzne efekty, aby ste dosiahli požadovaný výsledok.

 

Jarné kvety využite pre dotvorenie popredia.

 

Rozkvitnuté stromy naopak pre dotvorenie pozadia.

 

Reštaurácie a kaviarne tiež chcú prispieť k jarnej atmosfére.

 

V ZOO

Jar v ZOO je sprevádzaná zvýšenou aktivitou zvierat. Rodia sa mláďatá niektorých druhov.

 

  1. Vyberte si správny objektív: Keď fotografovanie zvierat v zoo, je dôležité mať správny objektív. Odporúča sa použiť teleobjektív, ktorý si zviera priblížite.
  2. Využite čo najlepšie osvetlenie: Osobitnou výzvou môže byť osvetlenie v zoo, pretože niektoré miesta môžu byť tmavšie alebo zvieratá sa môžu nachádzať v tieni.
  3. Skúste sa dostať čo najbližšie: Ak je to bezpečné, skúste sa dostať čo najbližšie k zvieratám, aby ste mohli zachytiť detaily ich tváre, očí alebo kože. Buďte opatrní a rešpektujte bezpečnostné pokyny, ktoré sú určené pre každé zviera.
  4. Hľadajte najlepší uhol záberu: Snažte sa nájsť taký uhol záberu, aby bolo pozadie čo najmenej rušivé.
  5. Naučte sa fotografovať cez prekážky: Fotografujete čo najbližšie k pletivu alebo mrežiam. Ak fotografujete cez sklo, pritisnite objektív na sklo, aby ste nezachytili reflexy. Môžete si pomôcť napríklad čiernym tričkom omotaným okolo slnečnej clony.
  6. Urobte si prieskum: Na stránkach ZOO sa dozviete o aktivitách, napr. kŕmení zvierat v určitý čas, či o nardení mláďat.
  7. Nastavte vhodnú rýchlosť uzávierky: Pri fotografovaní pohyblivých zvierat sa odporúča použiť dostatočne krátky expozičný čas.

 

Na Jar sa rodia mláďatá a zvierata sú celkovo aktívnejšie.

 

Mláďa vedia vniesť do fotografii roztomilosť a humor.

Mláďatá v prírode

Fotografovanie mláďat zvierat v prírode môže byť náročnou úlohou, pretože musíte byť opatrní, aby ste nedopustili zranenie mláďat alebo ich matky a zároveň získali dobré fotografie. Tu je niekoľko tipov na fotografovanie mláďat zvierat v prírode:

 

  1. Buďte opatrní: Predtým, než sa priblížite k mláďatám zvierat, uistite sa, že ste na bezpečnej vzdialenosti a nespôsobujete nebezpečenstvo pre mláďatá ani ich matky. Je dôležité rešpektovať ich prirodzené prostredie a nezasahovať do ich života.
  2. Použite vhodný objektív: Použite objektív s dostatočne veľkým ohniskom, aby ste mohli fotografovať z bezpečnej vzdialenosti. Tým sa predídete tomu, aby ste boli príliš blízko a nerušili mláďatá ani ich matky.
  3. Použite správne nastavenia: Nastavte fotoaparát na rýchlosť uzávierky, ktorá umožní zastaviť pohyb mláďat, keď sa pohybujú.
  4. Zvoľte správny uhol snímania: Zvieratá by ste mali fotografovať z výšky ich očí, rovnako ako to platí uľudí. Neraz to znamená ľahnúť si na zem.

 

Nemusíte byť špecialistami na wildlife. Okolo jazier natrafíte aj na menej plaché vtáky. Niektoré sú tak navyknuté na ľudí, že sa vôbec neboja.

 

Bociany patria medzi symboly Jari.

Bláznivé počasie - najlepšie svetlo

Najmä apríl je známy premenlivým počasím. Že je škaredo neznamená, že ostanete doma. Práve naopak.

 

  1. Chráňte techniku: Ak nemáte utesnený fotoaparát a objektívy, chráňte ich pláštenkou do dažďa (stačí z igelitového sáčku), alebo fotografujte spod dáždnika, ideálne ak vám ho niekto drží. S teleobjektívom sa môžete schovať pod bránu a iné architektonické prvky.
  2. Vyskúšajte rôzne expozičný časy: Krátky čas zachytí kvapky dažďa ostro, dlhý z nich urobí čiarky.
  3. Načasujte si záber: V meste si môžete pripraviť kompozíciu a počkať až vám niekto vojde do záberu na miesto, kde ho chcete mať.
  4. K škaredému počasiu sa hodí čiernobiele spracovanie, ale keď budete mať pocit, že farba fotografii pristane viac, nechajte ju farebnú.


Aj takáto môže byť Jar v meste.

 

Všimli ste si, že ľudia s dáždnikmi sú fotogenickejší?

Kultúrne akcie

Na Jar sa rozbieha aj vonkajší kultúrny život. Napríklad prebiehajú historické festivaly, zrazy veteránov, koncerty atď.

 

  1. Vyberte si správny objektív: Na niektoré akcie budete potrebovať teleobjektív, pretože nemôžete priamo vstúpiť na dejisko akcie. Tam kde môžete prísť blízko sa uplatní širokouhlý objektív.
  2. Buďte asertívny: Nebojte sa aktérov vystúpení požiadať aby vám zapózovali. Budu radi, ak im urobíte pekné fotografie, ktoré s nimi budete zdieľať na sociálnych sieťach.
  3. Sledujte čo sa deje: Sledujte stránky mesta, alebo obce, kde bývate. Zverejňujú kalendár kultúrnych a športových akcii.

 

 

V Máji sa na viacerých miestach konajú ukážky oslobodenia spod nacistického útlaku. Pre fotografov to ale môže byť nebezpečné.

 

Atraktívne sú aj zrazy veteránov.

Šport

Je množstvo športových akcii, na ktoré nepotrebujete akreditáciu a ani platený vstup. Veď môžete fotografovať aj svoju rodinu a známych, pri športových aktivitách.

 

  1. Vyberte správny objektív: Bez teleobjektívu sa asi nezaoobídete. Za pekného počasia ani nemusí byť vysokosvetelný.
  2. Používajte krátky expozičný čas a kontinuálne zaostrovanie: Pre ostré zachytenie pohybu použite krátky čas. Aby objekt ostal v rovine zaostrovania, použite kontinuálne zaostrovanie AF-C. Vyhľadajte si najlepšie miesto: Prv ako sa pustíte do fotografovania, vyhľadajte miesta, odkiaľ zachytíte najlepšie zábery.
  3. Základom je správne načasovanie: Každá športová disciplína má čosi charakteristické, vrchol diania. Najprv musíte zistiť, čo to je. Napríklad v behu to môže byť pretrhnutie cieľovej pásky. So zachytením vrcholného okamihu vám môže pomôcť sériové snímanie, ale aj nemusí. Trénovať musia nielen športovci, ale aj fotografi.

 

Krátky čas zmrazil nielen pohyb závodníka, ale aj vodu.

 

Nájdite miesto, odkiaľ budete mať najlepšie zábery.

Infrafotografia

Len malá skupinka fotografov má fotoaparát modifikovaný pre infrafotografiu. Po dlhom zimnom spánku ho treba oprášiť, pretože jar je najideálnejšie ročné obdobie pre infrafotografiu. Krajinkári vedia, že najlepším časom pre fotografovanie krajiny je zlatá hodinka. Infrafotografii ale svedčí poludnajšie slnko.

 

  1. Využite poloblačné počasie: Nie je nič nudnejšie ako takmer jednoliata biela krajina. Tiene mrakov jej dodajú textúru.
  2. Vyhľadávajte okrem zelene aj vodu: Zeleň infračervené svetlo odráža a preto je na fotografiách takmer biela. Voda, ktorá sa nachádza aj v atmosfére, infračervené svetlo pohlcuje, preto je na fotografiách tmavá.
  3. Dávajte si pozor na protisvetlo: Antireflexné vrstvy objektívov nefungujú v infraspektre. Bodový zdroj svetla v zábere, alebo plízko jeho okraju spôsobuje výrazne odlesky.


Infrafotografia je charakteristická vysokým kontrastom.

Záver

Na koniec pripájam aj galériu fotografii, ktoré sa do naších dvoch článkov nezmestili.

Ďalších 7 tipov na jarnú fotografiu
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...