Canon EOS 7D mark II - aká bude nová sedmička?

Blog  /  Martin Farkaš / 23.10.2013 / 00:00

Jedným z najočakávanejších fotoaparátov tohto roku je nasledovník populárneho modelu Canon EOS 7D. Fotografi čakajú na ohlásenie nového modelu označeného ako Mark II a otázka znie: Dočkajú sa, a kedy? Na internete sa "šušká" všetko možné aj nemožné. Niečo je uveriteľné, iné je ako vystrihnuté zo sci-fi. Názory, domnienky, odhady, čo táto dlho očakávaná novinka prinesie sú tu už vyše roka. Sám som so 7D fotografoval viac ako dva roky a už minulý rok v tomto období som mal veľký problém fotoaparát predať, lebo všetci čakali na predstavenie 7D Mark II. Po viac ako štyroch rokoch od uvedenia modelu 7D, ktorý bol vo veľa smeroch revolučný, sa stále čaká na jeho nástupcu.

Samotná "sedmička" sa dnes aj u nás predáva za zvýhodnenú cenu: Canon EOS 7D - telo a dostanete k nej super sofrtvér na spracovanie obrazu a katalogizáciou Adobe Photoshop Lightroom 5!

Na stránkach ako photorumors.com alebo canonrumors.com nájdete niekoľko (nepodložených) informácí, ktoré ma nakopli, aby som sa podelil aj o svoj názor. 

Čo môžeme očakávať?

Úplnú istotu čo nový fotoaparát ponúkne zistíme až po jeho predstavení. Môžeme sa však domnievať, že bude osadený snímačom s technológiou Dual CMOS AF a rozlíšením 20.2 Mpix ktorý poznáme z fotoaparátu Canon EOS 70D

O spracovanie dát, zaostrovanie a meranie expozície by sa mohli starať dva procesory DIGIC 5+. Aktuálny model je kvôli svojej rýchlosti snímania a zaostrovania vybavený dvomi procesormi DIGIC 4.

Nový EOS 70D zdedil po 7D modul automatického zaostrovania, čo znamená, že 7D Mark II by mala mať úplne nový typ zaostrovania. Mohlo by ísť o upravené zaostrovanie z fotoaparátu 1Dx (5D Mark III).

Rýchlosť snímania by sa mohla posunúť z 8 snímkov za sekundu na 10, čo neohrozí povestnú rýchlosť fotoaparátu EOS 1Dx ktorý sníma až 12 obrázkov za sekundu. Technicky to problém určite nebude, ale uvidíme ako sa inžinieri a marketingové oddelenie rozhodne. :)

Citlivosť ISO začne na štandardnej hodnote 100 a dá sa predpokladať, že najvyššia hodnota bez rozšírenia bude ISO 25600.

Kvôli vysokej rýchlosti snímania by mal byť fotoaparát vybavený slotom pre CF pamäťovú kartu. Bolo by praktické, ak by obsahoval aj slot na SD kartu.

Na čo som veľmi zvedavý je ovládanie a ergonómia. Dúfam že sa zachová dobrá ergonómia a ovládacie prvky, ako napríklad prepínač živého náhľadu a videa ktorý je praktický. Veľmi by ma potešil batériový grip (ako má EOS 5D III) s dobrou ergonómiou a osemsmerovým voličom.

Najnovšie trendy vo fotoaparátoch hovoria že každý prístroj by mal mať Wi-Fi. V zrkadlovke to považujem za zaujímavý nástroj. Tiež by som nepohrdol zabudovaným GPS modulom na zaznamenávanie pozície.

Podľa dohadov na internete by sme mali vedieť špecifikácie fotoaparátu v druhom kvartáli roku 2014, kedy by mali novinku predstaviť. V tejto chvíli nám nezostáva nič iné, iba čakať a tešiť sa na novinky. :)

Canon EOS 7D mark II - aká bude nová sedmička?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Roman Halás Roman Halás
    Roman Halás / 25.10.2013 15:28:00
    Ako sa hovorí, najlepší fotoaparát je ten, ktorý mám pri sebe, ale zarojčiť i želať si môžeme, keď už aj tie Vianoce sa akosi blížia. :)
  • Michal Lindner Michal Lindner
    Michal Lindner / 06.11.2013 12:32:00
    Ak bude mat APS-H, tak ho hned beriem. Ak to bude APS-C, mozno uprednostnim 70D, alebo EOS-M(2)
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...