Budapešť teleobjektívom

Budapešť teleobjektívom

Poobedná prechádzka menej známej časti maďarskej metropoly.  /  Srnec Karol / 28.04.2023 / 06:00

Keď sa povie fotografia mesta, predstavíte si celkové zábery architektúry, panorámy, na ktoré potrebujete širokouhlý objektív. Ja ale preferujem teleobjektív. Umožňuje mi sústrediť sa na detaily a zbaviť sa časti scény, ktorá ruší kompozíciu.

Do Budapešti som zavítal neplánovane. Nebol to typický foto-výlet, len som kamarátovi robil spoločnosť a kým si on vybavoval pracovne fotenie, ja som vyrazil do mesta. Nebola to jeho najfrekventovanejšia časť. Začal som v štvrti Lágymányos. Hňeď na začiatku ma zaujala priemyselná architektúra.

 

V protisvetle vynikne industriálna  silueta.

 

 

Zaujímavá štruktúra detailu jedného z komínov.

 

Lágymányoská zátoka je niečo ako naša Karloveská, ktorá je tiež centrom vodných športov. V marci ale bola skôr miestom výletníkov, ktorí si užívali prvé jarné teplé dni. A ja s nimi.

 

V okolí zátoky sa stavia. Celý komplex je moderný.

 

Za ústím zátoky je rušný Dunaj.

 

Kúsok od zátoky je prvý most. Nesie meno po významnom rode Rákocziovcov.


S teleobjektívom som mohol nafotiť abstraktné detaily moderného mosta, ktorý saám o sebe nie je až tak fotogenický.

 

Pre Rákocziho most sú charakteristické masívne stožiare s osvetlením.

 

Po nábreží som prešiel k Petőfiho mostu, ktorý je dlhý 514 metrov a bol postavený v 30. rokoch. Medzi mostami som fotografoval lode a budovy Ludwigovho múzea a Národného divadla, ktoré ma zaujali na opačnej strane Dunaja.

 

 

Vpravo Národné divadlo, vľavo Ludwigovo múzeum.

 

Vyústenie Petőfiho mosta.

 

Detail nítovanej konštrukcie.

 

Monumentálnu Bálnu na brehu Dunaja v Pešti navrhol Holanďan Kas Oosterhuis s využitím tehlových budov, ktoré zostali z verejných skladov z 19. storočia. Nachádza sa medzi mostom Petőfiho a Szabadság mostom (Most Slobody). Pri Bálne je živo, sú tam terasy, reštaurácie, kaviarničky. Cez Petőfiho most som prešiel na druhú stranu Dunaja.

 

V pozadi monumentálna Bálna.

 

 

Pred Bálnou to žije.

 

Skladaná panoráma Szabadság mosta.

 

Popri Bálny som sa presúval k mostu Szabadság. U neho začína historickejšia časť Budapešti. Pôvodne most Františka Josefa I. bol postavený medzi rokmi 1894 a 1896 a patrí medzi technické skvosty.

 

Most Szabadság.

 

Detail jedného z pilierov.

 

Mal som šťastie na prostisvetlo a jemný opar.

 

Kolorit Budapešti dotvárajú historické električky.

 

Môj čas bol obmedzený a tak som sa cez most Szabadság vrátil na druhú stranu Dunaja a vybral sa späť do štvrti Lágymányos. Cesta viedla okolo krásnej budovy Technickej univerzity (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem).

 

K mostu Sv. Alžbety som sa už nedostal, tak som si ho aspoň nafotil.

 

Priečelie Technickej univerzity.

 

Krásna historická lampa.

Záver

Aj menej známa časť Budapešti má svoje čaro. Fotografoval som s OM SYSTEM OM-1 a objektívom M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, čo je ekvivalent plnoformátového objektívu 80-300 mm, pritom hĺbka ostrosti pri clone f/2,8 je ekvivalentom clony f/5,6 u plnoformátového systému. Podľa parametrov je zrejmé, že podobné zábery urobíte s bežným teleobjektívom, či už fotografujete s M43, APS-C alebo FF technikou. Najdôležitejšie je dobré oko a dobré svetlo.

Ešte krátko k postprocesingu. Fotografie som rozdelil do dvoch skupín, na farebné a čiernobiele. Pri úpravách som sa snažil, aby obidve skupiny tvorili ucelené série.

Budapešť teleobjektívom
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...