7 tipov pre fotografov, ako využiť čas, keď ste doma

7 tipov pre fotografov, ako využiť čas, keď ste doma

Blog  /  Jozef Lukács / 21.03.2020 / 11:00

Väčšina z nás je práve teraz doma, pretože všade okolo vyčíňa koronavírus. Pre fotografov to väčšinou znamená, že nemôžu fotiť tak ako predtým. Chápem, že mnohí, ktorí máme fotenie len ako hobby, máme teraz možno úplne iné starosti. Avšak nevešajme hlavy a využime tento čas v náš prospech. Ak správne uchopíme túto situáciu a postavíme sa k nej ako k príležitosti, vyjdeme z nej posilnení a s novým rozšíreným obzorom. Na chvíľu som si sadol a spísal niekoľko tipov, ako toto ťažké obdobie preklenúť.

#1 - Vzdelávajme sa

V tomto čase, keď máme obmedzenú možnosť fotografovať a musíme väčšinu času “trčať" doma, naskytá sa nám skvelá príležitosť naučiť sa niečo nové. Je tu priestor konečne sa vzdelávať v našom obore/špecializácii, alebo vyskúšať niečo úplne nové.

Internet je nekonečná studnica informácií. Ak vám smiem poradiť, kde začať, tak práve na našom portáli nájdete zaujímavé rozohovory s fotografmi. Inšpiráciu môžete načerpať aj v sekcii fotíme.

#2 - Skúsme niečo nové

Môžeme si napríklad skúsiť fotografovanie jedla, makra, zátišia, alebo ak máme doma vhodný objekt, tiež fotografovanie protrétu, alebo aj aktu.

Na vačšinu týchto tém vám bude stačiť technika, ktorú používate, a prirodzené svetlo. Avšak možno vás to nadchne a budete si chcieť postaviť malé domáce fotoštúdio. Najväčším zdrojom tutoriálov v každej oblasti fotografie je Youtube. Zaujímavé videá, najmä recenzie fototechniky nájdete aj na našom kanáli.

#3 - Prezentujme sa

Je čas popracovať na našej online prezentácii. Zrevidujme si svoje kontá na sociálnych sieťach a pridajme nové fotografie na svoju webovú stránku.

Vhodným nástrojom na získanie nových klientov, alebo uznania od kolegov-fotografov, môže byť aj zverejnenie fotografií v online galérii.

Z galérie fotoma vyberáme fotografie aj na náš facebookový profil, vďaka čomu môžete získať nových fanúšikov či klientov.

#4 Zlepšime sa v postprocese

Vráťme sa k starým fotografiám a dajme im nový šat, alebo spracujme fotografie, na ktoré sme nemali čas. Ak by ste chceli vyskúšať nový program na úpravu fotografií, mnohé zo softvérov ponúkajú skúšobné verzie. Práve v tomto období sa vám ich oplatí aktivovať, lebo budete mať dostatok času na to, aby ste si ich riadne vyskúšali.

S postprocesom vám môžu pomôcť nástroje ako grafické tablety, alebo aj Loupedeck+ Editačná konzola pre Lightroom.

Extra tip na software od Adobe zadarmo

Spoločnosť Adobe, ako odpoveď na neľahkú situáciu fotografov počas koronavírusu, ponúka svoj balíček Adobe Photography plan, ktorý obsahuje Photoshop a Lightroom na 2 mesiace zadarmo. Návod ako túto ponuku využiť nájdete na stránkach petapixel.

Študenti majú prístup k programom Adobe Creative Cloud do 31. mája 2020 úplne zdarma. Podrobnosti o tejto ponuke nájdete na blogu Adobe.

#5 - Natáčajme videá

Možno tvorba videa nie je úplne vaša šálka kávy, ale teraz je skvelý čas zlepšiť sa aj v tejto oblasti. Akýkoľvek moderný digitálny fotoaparát dokáže natáčať aj video.

Skúste si spraviť krátky film. Napíšte scenár, naplánujte a natočte jednotlivé scény. Nakoniec ich skúste postrihať, pridať hudbu a nahrať na niektorú zo sociálnych sietí. Pozitívna spätná väzba od vašich známych vám možno dodá sebavedomie a vy sa s nadšením pustíte do ďalších videí.

Samozrejme to nemusí byť na prvýkrát dokonalé. Vylepšenie, ktoré výrazne pomôže vášmu videu je napríklad zvuk. Ten získate vďaka kvalitnému mikrofónu.

#6 - Pretrieďme si techniku

Mnohí z nás majú nespočetné množstvo foto techniky, ktorú sme si za roky nahromadili. Niektoré z nich sme možno nikdy nepoužili. Napríklad ja som našiel nepoužitý plastový softbox na systémový blesk, ale  aj ministatív.

Pouvažujte o starých objektívoch, telách, statívoch, alebo filtroch, ktoré vám už nesedia na novšie objektívy. Všetko si to prejdite a vytrieďte. Porozmýšlajte čo z toho možete podarovať, alebo predať na bazári.

#7 - Upracme si na disku a zálohujme

Na mojom hardisku mám tisíce a tisíce fotografií. Možno niektoré z nich už nikdy neotvorím. Mám poriadok vo svojich fotografiách - usporiadaných po rokoch, mesiacoch a dňoch. Určite sa však nájdu aj takí, ktorí to podcenili a po rokoch stratili prehľad nad tým, čo je kde uložené.

Teraz je naozaj ten najlepší čas na organizovanie, mazanie a upratovanie na disku. Pouvažujte tiež nad riešením zálohy v prípade, že sa vám niečo stane s hardiskom.

 

Verím, že ste si oddýchli pri čítaní týchto riadkov a že sa necháte inšpirovať. Budem rád, ak sa o svoje tipy podelíte aj vy a napíšete ich dole do komentov.

 

Úvodná fotka:  Photo by Vadim Sherbakov on Unsplash

 

 

7 tipov pre fotografov, ako využiť čas, keď ste doma
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...