3x triptych

3x triptych

Premeňte svoju prácu v peknú dekoráciu.  /  Srnec Karol / 29.12.2023 / 09:00

Tlačená fotografia je vyvrcholením práce každého fotografa. Jedným so zaujímavých spôsobov, ako svoje fotografie prezentovať v tlačenej podobe, je triptych.

 

Triptychy vo fotografii môžu byť vytvorené buď tak, že ide o jeden obrázok rozdelený do troch častí, alebo tak, že sú vedľa seba umiestnené tri odlišné zábery s nejakým spojením medzi nimi.

Keď sú tieto zábery usporiadané vedľa seba, vytvárajú kompozíciu tvoriacu jedno celkové umelecké dielo.

Táto forma prezentácie je často používaná na posilnenie vizuálneho odkazu alebo na vytvorenie umeleckého efektu. Každá časť triptychu môže obsahovať inú časť scény, detaily alebo rôzne perspektívy tej istej scény. Kombinácia troch častí môže vytvárať silný dojem a umožňovať divákovi preskúmať vzťahy medzi jednotlivými časťami. V prípade, že triptych tvoria tri rôzne fotografie, mali by mať spoločný motív a spracovanie. Na prvý pohľad musí byť zrejmé, že sú séria a patria k sebe.

Triptychy sú často využívané v rámci prezentácií fotografických projektov, výtvarných výstav alebo jednoducho ako spôsob, ako pridať vizuálnu zaujímavosť prezentácii fotografií, napríklad v domácnosti.

 

Je niekoľko spôsobov, ako triptych vytvoriť:

3 v 1

Ak máte domácu tlačiareň, vyberte tri fotografie, ktoré tvoria sériu a využite tlačové šablóny. Šablóny ponúkajú priamo programy dodávané k tlačiarňam, alebo ich nájdete v programoch pre spracovanie fotografii. Šikovnejší si triptych vyrobia napr. v Photoshope. Vytlačenú fotografiu stačí zarámovať do štandardného rámu.

 

Tlač triptychu z Adobe Lightroom Classic CC.

 

Šablónu pre triptych ponúka napr. program dodávaný k tlačiarňam Epson.

 

Vytlačenú fotografiu stačí zarámovať a inštalovať.

Rám pre triptych

V obchodoch s dekoráciami a doplnkami môžete kúpiť fotorámy predpripravené pre triptych. Stačí len vytlačiť tri fotografie štandardného formátu a vložiť ich do rámu. Vďaka papierovej pasparte pôsobí celok profesionálne.

 

Špeciálny rám nájdete v ponuke nemenovaného švédskeho obchodu s nábytkom a doplnkami.

3 samostatné fotografie

Populárny je aj triptych s troch samostatných fotografii. Môže byť aj väčšieho formátu. Dobre vyzerá na veľkej prázdnej stene, napríklad nad sedačkou. Tlač a rámovanie môžete zveriť printovému štúdiu, alebo si ich objednať cez internet.

 

Zjednocujúcim prvkom, ktorý vytvára triptych, je spoločný motív, spracovanie a formát.

 

Populárne je rozdelenie jednej fotografie na tri časti. Výber fotografie starostlivo zvážte tak, aby rezy neprechádzali cez dôležité časti záberu. Ak si netrúfate na prípravu podkladov pre tlač, využite online tlačové služby. Ponúkajú aj tlač delených triptychov. Z povrchov sú populárne plátno a foto na hliníkovej platni.

 

Ukážka objednávky online tlače triptychu.

 

Triptych väčšieho formátu sa hodí napr. nad sedačku.

3x triptych
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...