Vykĺznite z rutiny

Vykĺznite z rutiny

Raz za čas vyskúšajte niečo nové.  /  Srnec Karol / 10.11.2023 / 06:00

Rutina je fajn. Pravidelné opakovanie vedie k rutine. Vo fotografii tak intuitívnejšie ovládame fotoaparát, volíme kompozíciu. To nám pomáha byť rýchlejšími a úspešnejšími a fotografovať bez stresu. Ostať len pri rutine, to ale vedie k postupnej stagnácii, nude, strate nadšenia z fotografovania. Je potrebné si dávať výzvy, vykĺznuť z rutiny a komfortu. Obnoviť čaro objavovania. Nemusí to byť nič extra, čo vás posunie ďalej, stačia maličkosti, napr. prestaviť fotoaparát, ako to občas robím ja.

Niet týždňa, kedy by som aspoň raz nešiel na prechádzku do centra Bratislavy. Odfotografoval som takmer všetko, čo za to stojí a často niekoľkokrát. To sa potom ťažko hľadá, ako to nafotografovať inak. Musíte urobiť niečo, čo vás prinúti robiť veci inak.

Ja som si zobral moju obľúbenú zostavu Sony A7R V + FE 135/1,8 GM. Čo som zmenil, bolo nastavenie spracovania obrazu. Štandardne fotografujem do formátu RAW a fotografie upravujem v počítači. Teraz som zvolil HEIF. Keď fotografujete do bitmapových formátov (JPG, HEIF, TIFF), mali by ste nastaviť spracovanie obrazu priamo vo fotoaparáte, tak aby ste v počítači zábery len jemne doladili. Musíte si vybrať správny obrazový profil pre konkrétny motív a svetelné podmienky, presne exponovať a aj aktívne pracovať s vyvážením bielej. Ja som na poslednej vychádzke použil dva obrazové profily, jeden farebný vhodný pre jesennú atmosféru a druhý monochromatický, ktorý je vhodný pre prácu s nízkym poobedným jesenným svetlom. Fotografie som v počítači upravoval minimálne, u niektorých som jemne pridal kontrast.

Farby v hľadáčiku ma inšpirovali pri výbere motívu.

 

S nastaveným pomerom strán 16:9 som objavoval nové kompozície.

 

Ak máte bezzrkadlovku, tak v el. hľadáčiku a samozrejme aj na displeji vidíte hotový obraz, spracovaný fotoaparátom. Okrem toho, že je to skvelá pomôcka, je to aj výborná inšpirácia, pozerať sa na svet okom fotoaparátu. Štandardne fotografujeme vo formáte, aký má snímač fotoaparátu. V mojom prípade 3:2. Pomer strán ovplyvňuje kompozíciu. Ak zmeníte pomer strán, prinúti vás to zmeniť uvažovanie pri komponovaní obrazu. Nabudúce vyskúšam štvorcový formát.

Prechádzka trvala necelé dve hodiny. Dve zmenené nastavenia fotoaparátu ma prinútili pozerať sa na svet okolo seba trochu inak a fotografovanie ma viac bavilo.

Záver

Ak si chcete vyskúšať niečo podobné, môžu vám pri tom pomôcť následujúce články:

Vyváženie bielej pre začiatočníkov

Fotografujeme do JPEG

Formáty digitálnej fotografie

Ovládnite obrazové profily

Kompozícia: Pomer strán

Vykĺznite z rutiny
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...