Moje balkónovky

Moje balkónovky

Ako fotografujem mesto bez toho, že by som vytiahol päty z domu.  /  Srnec Karol / 06.03.2024 / 06:00

So známym fotografom Tomášom Hulíkom sa prieme, kto je autorom žánru „balkónovka“. Balkónovka je fotografia nasnímana z balkóna vášho bytu. U mňa je to na Dolných Honoch, u Tomáša v Devínskej n. Vsi. Ja fotografujeme Podunajské Biskupice, Slovnaft a Karpaty. On má výhľad na Rakúsko. Zanechajme ale spory, ak sa tento žáner ujme, tak súhlasím s tým, aby sme boli na Wikipédii uvedený obaja, ako spoluautori.

Fotografovať z balkóna je nielen pohodlné, ale môžete rýchlo reagovať, ak sa objaví niečo zaujímavé. Môžete sledovať okolie počas celého roka a sledovať zmeny. Ja najradšej fotografujem Slovnaft a TV Kamzík, ak je zaujímavé svetlo, tak niekedy aj Biskupice a Ružinov. Mám skvelý výhľad, bývam na 11. poschodí.

Slovnaft

Slovnaft určite nie je objekt, nad ktorým by ste ochkali, kvôli jeho kráse. Skôr naopak. Špatí, hučí, smrdí. Za určitých svetelných podmienok má ale svoje mordorské čaro, prečo je fotogenický. Pracoval som tam niešo vyše roka, po Nežnej revolúcii, keď som dlhšie nevedel zohnať prácu. Rýchlo som odtiaľ zdrhol do novín a začal sa venovať počítačovej grafike a neskôr fotografovaniu. Od nášho domu je Slovnaft vzdialený 3 km vzdušnou čiarou. Preto potrebujem teleobjektív, ktorým si ho priblížim. Jediným problémom je, že z domu oproti vedie kábel na druhý dom a presne prekrýva môj výhľad. A tak musím každú fotografiu retušovať. Nie je to ľahké, keďže kábel vedie cez zložite konštrukcie kolón, komínov, potrubí a rebríkov.


TV Kamzík

Televízna veža Kamzík je jednou z ikonických dominánt Bratislavy. Mám na ňu výborný výhľad, vzdialená je ale 6 km vzdušnou čiarou. Ak ju chcem odfotografovať detailne, potrebujem dobré podmienky a výkonný teleobjektív. Najlepšie vynikne pri západe slnka, tmavá silueta na oranžovom pozadí.

Pred rokmi som si všimol, že dvakrát do roka, poza vežu prechádza Slnko. Trvá to pár dní. Vďaka archívu už viem presne kedy a mám to zanesené do kalendára, kedy a o ktorej hodine. Moje plány často zháči počasie. Buď je zamračené, alebo horúci vzduch znemožňuje fotografovanie, či vzduchom lietajú smeneá nejakých rastlín. Tento úkaz sa najlepšie fotografuje, ak sú za Karpatami mraky, ale nie tak silné, aby cez ne nepreniklo Slnko. Aj keď je prechod slnka spoza TV Kamzík asi najzaujímavejší, aj inokedy sa dajú urobiť pekné zábery, pri západe slnka, či pred búrkou.


 

Keď som dal fotografie TV Kamzík so Slnkom v pozadí na sociálne siete, niektorí tvrdili, že sa jedná o fotomontáž. Nepomohlo vysvetlenie, ako zábery vznikli. A tak som nakrútil video, ktoré si môžete pozrieť.

 

Ostatné

Občas sa svetlo usmeje aj na menej atraktívne časti okolia. Dobré svetlo je samozrejme najčastejšie počas zlatej a modrej hodinky. A bežne fotografujem z balkónu mesiac.


 

Odporúčané články:

Dramatické mraky nad Kamzíkom

Moje balkónovky
4.5 5 with 2
 
počet hodnotení: 2

Komentáre

  • Mário Jarolím Šturdík / 11.03.2024 04:11:09
    Veľmi dobré!!! Tiež vďačím svojmu bytu na 8.poschodi za fantastický výhľad. V Nitre mám na dlani Zobor, hrad, divadlo a vďaka rožnemu bytu obsiahnem takmer 270° zorného poľa t.j asi spolovice západu, sever a východ, čiže vidím slnko vychádzať aj zapadať. Vďaka úžasnej panoráme mám tiež nevídané možnosti a balkónovky fotím snad 20 rokov (potom ma pripíšte k vam vo Wikipédii :) ). A máte absolutny pravdu, sledovať počasie počas roka s foťákom na balkóne a pri kávičke v ruke neomrzí. Hlavne v lete.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...