Žiadna klietka hanby: SmallRig Cage

Žiadna klietka hanby: SmallRig Cage

Blog  /  Julo Kotus / 13.05.2021 / 11:35

V minulom článku som vám predstavil rýchle riešenie, ako si upraviť držanie fotoaparátu pre natáčanie videa. Jeho výhodou je rýchla inštalácia, možnosť používať iba grip pre lepšie držanie fotoaparátu s väčšími objektívmi a univerzálne horné držadlo do sánok blesku.

Dnes vám ukážem druhé riešenie, ktoré som pre svoj Nikon Z 6 vyskladal. Je určené pre tých, ktorí chcú mať viac príslušenstva na svojom aparáte. Zvolil som jednu zo štyroch klietok, ktoré SmallRig ponúka pre modely Z5/Z6/Z7/Z6II/Z7II a to typ 2972.

 

Zadanie

Našim cieľom opäť bude pevné držanie fotoaparátu Nikon Z 6 (aj Z 6 II, Z 7, Z 7II aj Z 5) dvoma rukami. Pravou rukou budeme držať grip aparátu, ktorý je naozaj super a potrebujeme ho voľný, aby sme vedeli ovládať pravou rukou kľúčové nastavenia a spúšťať video i fotografovanie pomocou patričných tlačidiel. Na ľavú stranu budeme chcieť držadlo, ktoré nám pomôže k stabilnejšiemu natáčaniu. Zhora chceme ďalšie držadlo pre zábery zospodu a pre plynulejšie snímanie pri chôdzi alebo otáčaní sa za objektom. Zároveň hľadáme spoľahlivé upevnenie monitora a prijímača mikrof ónu RØDE. Toto je zadanie, ktoré ideme splniť. 

 

Klietka pre fotoaparát SmallRig 2972 Camera Cage

Celokovová klietka SmallRig 2972 Camera Cage sa upevňuje do spodného statívového závitu a do ľavého uška na prichytenie popruhu. Druhé uško je tesne na dotyk klietky. Je to super pevné uchytenie a poistenie, ale znamená to, že z fotoaparátu musíte sňať popruh aj kariky, ktoré ho držia v uškách.

Upevnenie HDMI kábla

SmallRig ponúka riešenie na pomerne častý problém, s ktorým sa filmári stretávajú – vypadávanie káblov počas snímania v najnevhodnejšej chvíli, či vykývanie a poškodenie konektorov pri každodennej záťaži.

Obidva problémy rieši úchyt SmallRig HDMI Cable Clamp 2259.

 

Horné držadlo alias Top Handle

Stránka vám hneď ponúkne niekoľko tipov na príslušenstvo. Orientuje sa ale na aktuálne konektory na klietke a ako vhodné držadlo už ponúka top handle s Arri pinmi a bočné držadlo s NATO upevnením. Ja chcem ale po skúsenostiach horné držadlo posúvať doprava a doľava a vyvažovať podľa potreby zostavu. A tak som na vrch klietky upol NATO koľajničku s nízkym profilom typ BUN2483 (v princípe akúkoľvek NATO koľajničku) a na ňu overenú Top Handle typ HTN2439.

Toto horné držadlo som si zvolil na základe pozitívnych skúseností s rovnakým typom, ale s uchytením do sánok blesku alebo cold shoe. Písal som o ňom taktiež v minulom článku. Možností je ale veľa. Vyskúšal som aj typ 1955, ale vadil mi spôsob posúvania rúčky pozdĺžne pri vyvažovaní, keď sa posuvná spojnica dostávala medzi prsty. Na výber máte držadlá s drevom či s možnosťou rotácie.

 

Ľavé držadlo

Na držanie ľavou rukou je podobne na výber viacero typov.  Ja som už v minulosti zakúpil cenovo príjemné ale pekné a pevné držadlo s kovovou vnútornou konštrukciou, možnosťou posúvania, plastovým povrchom a gumovým protišmykovým povrchom Mini Side Handle 2916. 

V zime povrch v kombinácii plast – guma nebude chladiť ruku. SmallRig Mini Side Handle sa zaisťuje dvoma skrutkami s ¼ závitom priamo do klietky. Dvoma „hexa“ skrutkami viete držadlo uvoľniť a posúvať hore-dole v koľajničkách a nastaviť výšku držania.

Ak začínate na zelenej lúke a nemáte ešte ľavé držadlo, zvolil by som originál s NATO uchytením, ktoré je rýchle a posuvné, napríklad SmallRig 2427 Aluminium Nato Side Handle.

Sánky pre ďalšie príslušenstvo

Na pravej hornej strane má klietka vstavané sánky Cold Shoe, do ktorých sa dá vložiť prijímač mikrofónneho signálu Rode. No ak by ste chceli ešte ďalšie príslušenstvo alebo signál mikrofónu neviesť do monitora či rekordéra ale do fotoaparátu na druhej strane, praktickejšie je mať Cold Shoe na ľavej strane.

Na držadlo tak pripevňujem sánky SmallRig Cold Shoe Mount Adapter BUC2806 pre upevnenie mikrofónneho prijímača RØDE . Poslúžia vám ale akékoľvek sánky Cold Shoe, napríklad SmallRig 2060 Cold Shoe.

 

Držiak monitora

Nakoniec do vrchného držadla inštalujem držiak monitora, ktorý sa dá naklápať a rotovať a doň spoľahlivo upevňujem monitor.

Držiak možno upevniť z oboch strán držadla podľa toho, kde potrebujete posunúť ťažisko zostavy. V kombinácii s ľahkými objektívmi lepšie vyvažuje pozícia smerom dozadu, pri väčších objektívoch naopak lepšie sedí orientácia dopredu.

A to je všetko, naša zostava na natáčanie je kompletná!

 

 

Tretí bod

Už držanie oboma rukami, zvlášť ak si ich v lakťoch pritlačíte k telu, je veľmi pevné. O jednu úroveň vyššie ho však posuniete dodaním tretieho bodu úchytu. Ja na to používam Sun Sniper popruh okolo chrbta, ktorý upevním zospodu na klietku štandardným ¼ závitom.

 

 

Slider tohto popruhu chodí naozaj ľahko, nezadrháva sa. Kovová pracka sa po nylonovom materiáli šmýka jedna radosť a vôbec to nezdržiava pri práci. Keďže máte popruh okolo chrbta, nie okolo krku, môžete rukami zatláčať fotoaparát od tela bez záťaže na krk. Stačí jemný tlak a ťah remeňa krásne stabilizuje fotoaparát v treťom bode. 

 

Záver

Všetko funguje rýchlo, pevne, spoľahlivo. Klietka ponúka X ďalších rozšírení pre manuálne zaostrovanie, držiaky diskov, svetiel, mikrofónov…

 

 

Skladanie je rýchle a intuitívne. Pomocou posúvania horného držadla po NATO koľajničke môžete systém rýchlo vyvážiť podľa aktuálne použitého príslušenstva. Horná rukoväť je dostatočne vysoko pre pohodlné uchytenie a nezavadzia ani pri fotení cez hľadáčik, ak kombinujete aj natáčanie aj fotku.

 

 

Množstvo ďalších úchytov či už na klietke alebo držadlách otvára ďalšie možnosti pre rozšírenie systému o ďalšie možné príslušenstvo – Follow Focus systém, svetlá, držiaky… Pre bežné natáčanie s monitorom a mikrofónom vám už nič ďalšie netreba. Úloha je splnená!

Žiadna klietka hanby: SmallRig Cage
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...