Výtvarný portrét s Delphine Diallo

Výtvarný portrét s Delphine Diallo

Blog  /  Julo Kotus / 20.01.2021 / 10:15

#CreateYourLight je tentoraz venované výtvarnému portrétu s francúzsko-senegalskou fotografkou Delphine Diallo. Delphine každou svojou fotografiou rozpráva príbeh. Fotografia je oveľa viac, ako iba obyčajný obraz.

„Fotografia má vyjadrovať myšlienku, posolstvo alebo pocit. Moja práca odzrkadľuje vlastné životné skúsenosti, príbehy mojich modelov a moje hlboké emócie zo sveta, v ktorom žijem.“

Delphine Diallo je vizuálna umelkyňa pracujúca v newyorskom Brooklyne. Fotografuje 25 rokov. Od začiatku kariéry fotí Nikonmi. Jej vášeň pre fotku pramení v jej sile šíriť odkaz. „Umeleckú fotografiu vnímam ako nástroj vyjadrenia a spôsob, ako pomôcť vytvoriť spoločnosť bez predsudkov. Fotografia je mojim priestorom pre prijatie, integritu, múdrosť, krásu, silu, vieru, tajomstvo a univerzálnu podstatu.“

„Vyrastala som s matkou, ktorá bola maliarkou špecializujúcou sa na olejovú maľbu. Už v mladom veku som zistila, že mi veľmi dobre ide kreslenie tvárí a objavila som v sebe záujem o ľudskú anatómiu a to, ako súvisí s dejinami umenia. Potom, ako mi matka venovala prvý fotoaparát, Nikon EM, začala som pristupovať k fotografii, akoby som robila vlastné výtvarné dielo – s detailami a presnosťou.

Výtvarná fotografia zahŕňa umelca (fotografa), jeho nástroj (v mojom prípade Nikon Z 7II), model a pózu, pričom v každom portréte je umelcova vízia.“

Delphine nám ponúkla svoje najlepšie tipy, ako fotiť tento štýl a prečo je pre jej štýl fotografovania Nikon Z 7II ideálnym fotoaparátom.

 

Nikon Z 7 II | 1/125s | F5.6 | ISO 400 | NIKKOR Z 85mm f/1.8S | foto: Delphine Diallo

 

Ako model si vyberte silnú osobnosť a vytvorte vzťah    

 

Toto je kľúč k vytvoreniu silnej snímky. Vždy hľadám niekoho, kto môže vypovedať výnimočný príbeh a zároveň osobu, s ktorou cítim spojenie. Veľa času trávim počúvaním príbehov z ich životov a pokúšam sa vytvoriť si pred fotením vzťah. Toto je prvoradé pre zachytenie autentického obrazu – čím viac o nich viete, tým dôležitejšia bude pre vás ich fotografia. Mám tendenciu fotiť čierne ženy. Vyrastala som ako čierna žena a nikdy som ich nevidela interpretované cez fotografiu tak, ako by mohli byť. Rada sa zameriavam na vytvorenie ikonickej vízie čiernej ženy, to je môj cieľ.

 

Nikon Z 7 II | 1/160s | F6.3 | ISO 1000 | NIKKOR Z 85mm f/1.8S | foto: Delphine Diallo

 

Porozumejte svojej vízii a príbehu, ktorý chcete vyrozprávať

 

Krásne na fotografii je to, že niektoré príbehy môžu byť vyrozprávané aj bez slov, ale je dôležité, aby boli aj správne pochopené. Nezabudnite na to ešte pred fotením, pretože bez príbehu nemôžete nikoho inšpirovať. Keď fotografujem svoje modely, stávajú sa hlavnými hrdinami. Keď sa s nimi rozprávam, som svedkom ich svetla a vnútornej krásy a ich príbehy sa cez môj objektív premietajú do obrazu.

 

Nikon Z 7 II | 1/160s | F6.3 | ISO 1000 | NIKKOR Z 50mm f/1.2S | foto: Delphine Diallo

 

Hľadanie svetla

 

 Študujte prirodzené svetlo a naučte sa stihnúť tie najlepšie momenty dňa. Rada fotografujem pri skorom rannom svetle alebo neskoro popoludní, pri západe slnka. To sú najteplejšie momenty, vytvárajú jemnejšie svetlo na fotografii, ktoré je pri výtvarnej fotografii kľúčové. V takýchto podmienkach zvyknem fotiť na ISO 400 s clonou f4. Fotografia dostane ostrý výraz. Umelé svetlá nemajú taký efekt, skúšajte a fotografujte v priestoroch s veľkými oknami, alebo, ak to počasie umožňuje, vonku.

 

Vyberte si správny kit

 

Výber správnej techniky je pri umeleckom portréte nevyhnutný. Ste umelec, fotoaparát a objektívy sú vaše nástroje. Môj terajší fotoaparát Nikon Z 7II mi pomáha zachytávať neuveriteľne nádherné fotografie. Funkcia rozpoznávania očí mi dáva počas fotenia slobodu, pretože fotoaparát zaostruje za mňa. Ľahké telo má úžasný dynamický rozsah s nastavením ISO v rozmedzí 64 – 25600. Fotografovanie je jednoduché a cítim sa sebaisto pri každom jednom zábere. Keď fotografujem s objektívom NIKKOR Z 85mm f/1.8S, výsledky sú ohromujúce. Objektív ostro zachytáva každý detail a dodáva obrazu hĺbku, vďaka čomu vyzerá ako maľba.

 

Nikon Z 7 II | 1/160s | F6.3 | ISO 1000 | NIKKOR Z 50mm f/1.2S | foto: Delphine Diallo

 

Buďte trpezliví

 

Málokedy sa podarí perfektný záber hneď, nechajte si čas a nebuďte frustrovaní. Rovnako buďte trpezliví s vašimi modelmi a ubezpečte sa, že vám dôverujú. Komunikujte s nimi tak, aby rozumeli vašej predstave. Obom vám to pomôže dosiahnuť výsledky, aké chcete a spríjemní vám to zážitok.

 

Nikon Z 7 II | 1/160s | F6.3 | ISO 1000 | NIKKOR Z 85mm f/1.8S | foto: Delphine Diallo

 

Tip Nikon školy – výtvarný portrét

 

Nikon Z 7II má niekoľko snímacích režimov a nové nastavenia automatického zaostrovania, ktoré umožňujú plnú kreatívnu kontrolu nad vašimi fotografiami, veľmi uľahčujú dosiahnutie skvelých portrétov. Pri fotografovaní portrétov odporúčame použiť buď funkciu automatickej detekcie očí (Eye Detection AF), ktorá drží zaostrenie na očiach pri snímaní fotografií aj videa, alebo funkciu jednobodového automatického zaostrovania (Single Point AF), ktorý vám umožní manuálne zvoliť zaostrovací bod fotoaparátu, ak nevidíte modelu priamo do tváre.

Pre maximalizáciu impaktu fotografie buď prioritu clony (A) alebo manuálny režim (M). V priorite clony môžete nastaviť clonu a fotoaparát automaticky nastaví rýchlosť závierky podľa svetla a nastavenia ISO. Takto budete mať pod kontrolou úroveň rozostrenia pozadia na fotografii. Funguje to veľmi dobre najmä so svetelnými objektívmi ako NIKKOR Z 85mm f/1.8 S pri clone f1.8.

Manuálny režim (M) fotografovi umožní ešte oveľa kreatívnejší výstup, pretože si môžete nastaviť clonu aj rýchlosť závierky.  Môžete zvoliť vysokú rýchlosť závierky a zmraziť model, alebo zámerne nastaviť nižšiu rýchlosť, aby bol pohyb viditeľný.

Či už používate A alebo M režim, ak fotografujete z ruky, nastavenie Auto ISO vám umožní mať vždy dobrú expozíciu. Môžete zároveň použiť korekciu expozície na vyladenie expozície tak, ako potrebujete (tmavší alebo svetlejší obraz).

 

Pro tip

 

S cieľom dosiahnuť perfektné portréty na mieste, najmä ak je svetlo nepredvídateľné, môžete využiť Nikon Advanced Wireless Lighting system (AWL) pre bezdrôtovú kontrolu externých bleskov. Použitím bezdrôtovej riadiacej jednotky blesku WR-11 a aktivovaním kontroly AWL, môžete využiť buď jeden alebo viacero bleskov SB-5000 mimo fotoaparát a ovládať každý z nich osobitne z fotoaparátu.

 

 

Ste pripravení vyskúšať si umelecký portrét? Naučte sa z našich tipov a zdieľajte s nami svoje zábery, použite hashtagy #CreateYourLight a #shootingfineartportraits a označte @nikon_cz_sk.

 

Zdroj: blog.nikoneurope.com,

Tipy a fotografie: Delphine Diallo

Výtvarný portrét s Delphine Diallo
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...