Vyrobte si strobist projektor - návod

Vyrobte si strobist projektor - návod

Blog  /  Michal Lindner / 14.07.2015 / 12:55

Inšpirácia

Vo svojich fotografických začiatkoch v roku 2009 som na workshope produktovej fotografie s Ivanom Čanigom stretol s projektorom, ktorý vedel premietnuť blesk cez masku a objektívom to mohlo byť zaostrené a premietnuté na model, alebo pozadie. Niečo podobné som našiel v ponuke Fomei pod názvom DFS-SPOT Reflector. Bolo mi zrejmé, že to má potenciál, ale nie s kovovými maskami, ale s diapozitívmi. Podľa vyjadrenia zástupcov Fomei použitie diapozitívov neodporúčali (zapnuté pilotné svetlo by ich veľmi rýchlo spálilo). Nedalo mi to pokoj a dokonca som si kúpil filmový fotoaparát a pozitívny film. Keďže som vždy pri foto-výletoch uprednostnil v taške objektív navyše pred filmovým fotoaparátom, nepodarilo sa mi ten film ani za rok vyfotiť a filmové telo som predal a projekt pomaly upadol do zabudnutia.

 

Projektor

Prvé čo napadne ako náhrada je použitie digitálneho projektora. Napojením počítača premietnete čokoľvek a nie je problém signál aj v teréne rýchlo prispôsobiť, alebo vyrobiť. Lacné projektory majú nízke rozlíšenie a nízky výkon. Pri použití v teréne je potrebné okrem projektora priniesť aj notebook a ak na mieste nie je elektrická prípojka aj záložný zdroj/generátor. Najvýkonnejšie projektory väčšinou používajú technológiu DLP, kde preblikáva zelený, červený a modrý obraz. Ľudské oko to nevníma, ale fotoaparát to pri kratšom expozičnom čase zachytí. Dlhšie časy limitujú možnosť pohybu v scéne a nevýmenný objektív v projektore tiež obmedzuje možnosti použitia. LCD, alebo 3LCD projektor je vhodnejší, ale podobne ako pri trvalom svetle môže nižší výkon limitovať možnosti použitia. Riešením by bolo v LCD projektore nahradiť lampu výbojkou blesku, ale nenašiel som dobrovoľníka, čo by mi bol ochotný na takýto pokus venovať projektor s vypálenou lampou.

 

Cesta k vlastnému cenovo dostupnému riešeniu a výber

Myšlienku a tento projektor som prebudil k životu až keď som si kúpil farebnú tlačiareň. Ako som rýchlo a draho zistil moja pomalá laserová tlačiareň nebola vhodná pre tlač na fóliu. Fólia sa v tlačiarni roztopila a jej zvyšky zapiekli sa rôzne interné časti tlačiarne. Po kompletnom rozobraní a vyčistení tlačiarne som zistil, že to odniesla zapekacia jednotka a aj keď je v manuále vedená ako spotrebný náhradný diel na slovensku sa objednať nedal, našťastie pomohol eBay. Neskôr som už tlačenie doma na malej tlačiarni neriskoval a na fóliu (3M) chodím tlačiť na veľkú Canon laserovku vo FaxCopy. Nie je to zrovna kvalitná tlač a tlačový raster je často jasne viditeľný a rušivý. Pokúsil som sa teda o kvalitnejšiu priehľadnú predlohu na filmovom materiáli. Nenašiel som službu, čo by digitálne dáta prevádzala na film, tak som vyskúšal priamočiaru cestu – fotografovať monitor. Pripravený digitálny obraz som na film dostal zobrazením na monitore s vysokým rozlíšením (4K) a vyfotografovaním na strednoformátový fotoaparát. Naštastie mi v ProLaike umožnili filmovú techniku z komisionálneho predaja vyskúšať. Prvý strednoformát, čo som vyskúšal Yashica 124G mal minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 80cm, čo nepostačovalo na môj 27“ 4K monitor, tak som sa pri prvom filme musel uspokojiť s 1080P na 40“ LCD TV (to bola najmenšia obrazovka, čo na Yashica dokázala vyplniť políčko). Ďalší film som teda skúsil v Pentacon Six s 200mm objektívom. S týmto objektívom som už dokázal vyplniť políčko filmu aj s mojim 27“ monitorom. Prvý film som vyskúšal farebný negatívny film Kodak Porta 160 ktorý sa ukázal pre moje potreby ako úplne nevhodný. Farebný negatív ma veľmi slabý kontrast a silne zafarbený podkladový materiál. Čiernobiely negatívny film (Ilford XP2 SUPER 400 120) dopadol o niečo lepšie, výsledok bol použiteľný, ale kontrast mal ešte rezervy. Po dvoch týždňoch čakania na vyvolanie pozitívneho farebné filmu (Fujichrome Velvia100 vyžaduje spracovanie procesom E-6, ktorý sa u nás nerobí a filmy sa posielajú na spracovanie do zahraničia – riešil som to cez Fotolab). Výsledok farebného pozitívneho filmu (aj keď po záruke) bol výborný. Bohužiaľ, zdĺhavý proces vyvolania filmu v zahraničí prípravu fotenia významne zdržuje. Ako poslednú možnosť som vyskúšal atramentovú tlač na fóliu (vyžaduje špeciálnu fóliu). Pre otestovanie som si zapožičal cenovo dostupnú atramentovú tlačiareň Canon iP7250 s vyšším rozlíšením (9600x2400 dpi). Výsledok nebol taký dobrý, ako diapozitívny film, ale vzhľadom na cenu a rýchlosť výstupu je pomer ceny k výsledku výborný. Fólia pre atramentovú tlač je matnejšia a nie je taká priehľadná ako pozitívny film, alebo fólia pre laserovú tlač.

Mechanická konštrukcia

 

Skompletizovaný projektor s objektívom a bleskom.

 

Pôvodne som bol presvedčený, že potrebujem použiť nejaký starý objektív pre stredný formát. Keďže som si ale nebol istý výsledkom a kupovať sa mi ho nechcelo, tak som po dosť dlhom čakaní kým sa mi dostane do rúk vhodný objektív odhodlal vyskúšať klasický objektív k zrkadlovke Canon. Výsledok ma veľmi prekvapil, projekcia bola takmer dokonalá a svetelný výkon, ktorý cez objektív prešiel bol pre moje účely postačujúci. Zostávalo už len vyriešiť ako bude objektív, priesvitná predloha a blesk držať pohromade. Keďže najvhodnejšie na túto aplikáciu sú super-svetelné objektívy, ktoré sú aj veľmi drahé, potreboval som niečo, čo by objektív držalo pevne a zároveň ho nepoškodilo. Najvhodnejšie je objektív uchytiť za bajonet na čo je konštruovaný. Bajonety sa len tak ako náhradné diely nepredávajú. Ako prvé ma napadlo, že použijem nejaký pokazený fotoaparát, ale zrovna nebol žiadny poruke a aj na eBay boli na predaj len pokazené drahšie modely. Po neúspešnom hľadaní mi svitlo a napadlo ma použiť ako zdroj bajonetu makro medzikrúžky. Svoje s prenosom signálu som obetovať nechcel, ale internet je plný super-lacného braku a medzi ním sú aj medzikrúžky bez prenosu signálu. Na fotografovanie sú nepoužiteľné, ale pre moje účely boli s cenou okolo 5 EUR ideálne. Keď prišli bol som trocha sklamaný, že som za tú cenu nedostal 3 sady bajonetov, ale príjemne ma prekvapilo kovové telo, pôvodne som s jeho využitím nepočítal, ale prišlo vhod a využil som ho. Uchytenie objektívu bolo vyriešené, ale keďže medzikrúžky nemajú závit na statív, vybral som sa do stavebnín spraviť prieskum, či nájdem lepšie riešenie ako SK-pásku. Našiel som tak dobré až som bol prekvapený, v Baumaxe som našiel držiak trubiek 54-59 mm čo na medzikrúžky výborne sadol a dokonca mal 3/8“ bsw závit (väčší závit na statívoch) skombinovaný s M8 závitom hlbšie v matici. Redukciou závitov, ktorú kúpite takmer v každom foto-obchode sa dal pripevniť priamo na doštičku statívovej hlavy. Ostávalo už len vyriešiť upevnenie blesku a držiak priehľadnej predlohy. Na uchytenie blesku je možné si vybrať z nepreberného množstva strobistických pomôcok. Držiak priehľadnej predlohy nie je fyzicky namáhaný, takže je možné ho vyrobiť aj ľahko opracovateľného materiálu ako je polystyrén, balzové drevo, alebo kapa doska. Presný postup sa sem napísať nedá, keďže fyzické podoby priehľadných predlôh môžu byť rozdielne. Ja používam diapozitívy 6x6 v rámčekoch aj malé vystrihnuté fólie. Dôležité je spraviť držiak tak, aby bola predloha v správnej vzdialenosti od bajonetu, vzdialenosť závisí od typu použitého objektívu (http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance), ak dodržíte vzdialenosť, bude sedieť ciachovanie vzdialenosti zaostrenia na objektíve so vzdialenosťou ostrého premietania obrazu. Držiak by mal tiež zabrániť svetlu z blesku prenikať okolo objektívu a v rámci možností aj minimalizovať prenikanie svetla po stranách.  

 

Montážny materiál – hliníkový U profil 20x20 a držiak potrubia.

3 varianty: vľavo: 6x6 diapozitívy, stred: fólie, vpravo: kinofilm diapozitívy

Detail prenosnej zostavy pre kinofilm diapozitívy

 

Postrehy a rady z praxe

Premietnutý obraz je zrkadlovo obrátený. Hĺbku ostrosti premietnutého obrazu významne ovplyvňuje rozptyl smerovania svetla z hlavy blesku. Ak máte blesk so zoom hlavou, tak pri dlhšom ohnisku je hĺbka ostrosti širšia. Svetelný výkon, ktorý dokáže projektor dostať na scénu záleží od výkonu blesku a svetelnosti použitého objektívu. Ja používam blesk Canon Speedlite 600-EX-RT, okrem výkonu poskytuje zoom rozsah hlavy blesku od 20 do 200mm a možnosť pripojiť väčšiu externú batériu pre rýchlejšie dobíjanie. Veľmi praktické je aj vstavané rádiové diaľkové riadenie, čo umožňuje spoľahlivé fungovanie ako v interiéri aj v exteriéri. Svetlo z projektoru je tak presne smerované, že v ateliéri mi neodpaľovalo štúdiové blesky v slave režime a musel som pridať do zostavy ďalší blesk nasmerovaný do stropu s minimálnym výkonom.

Jedná sa o zdroj tvrdého svetla, čo znamená, že ak osvetlíme nerovný povrch pod uhlom vzniknú ostré tiene. Nie je to teda vhodné používať pri portrétoch na osvetlenie tváre, ak sú na tvári vrásky alebo iné nerovnosti, ktoré nechceme zvýrazniť.

 

Použitie v exteriéri

Pri použití blesku v exteriéri je potrebné správne skombinovať prirodzené svetlo s umelým. Často nás limituje nízky výkon umelého osvetlenia, ktorý sa navyše použitím tvarovačov svetla znižuje. Pre fotenie s bleskom v exteriéri sú vhodné fotoaparáty schopné fotografovať s bleskom na krátkych expozičných časoch aj bez HSS. Fotografovanie krátkym časom zníži v zábere podiel prirodzeného svetla a umelé svetlo z blesku bude mať väčšiu šancu sa presadiť. Zo zrkadloviek je najlepšia voľba Canon 1D mark III, alebo IV so synchronizačným časom 1/320s, ešte lepšie časy mali staré modely s CCD snímačmi, ale ich rozlíšenie už je na dnešnú dobu príliš nízke. Ešte rýchlejšie časy sa dajú dosiahnuť s fotoaparátmi s centrálnou uzávierkou v objektíve, čo sú drahé strednoformátové fotoaparáty, ale aj niektoré kompaktné fotoaparáty s nevýmenným objektívom (Canon G1X mark II, Fujifilm X100s).

 

Pred fotografovaním regaty Gentleman Sailing 2014 som si pripravil masky s logami posádok a sponzorov podujatia a pri nočnej etape som každej posádke premietol na plachtu ich logo. Keďže som chcel fotiť na zrkadlovku, musel som počkať do západu slnka, aby bolo svetlo z môjho projektoru na scéne dostatočne jasné. Na fotoaparáte Canon 5D mark III som mal široký objektív Canon EF 17-40/4L nastavený na 17mm a na projektore Canon EF 135/2L s bleskom Canon speedlite 600-EX-RT.

 

 

Použitie pri reportáži

Vzhľadom na príliš veľa parametrov, a smerovanie obrazu naslepo sa to nedá použiť na dôležitú reportáž z ktorej musíte priniesť fotografie. Ak ale chodíte ako ja občas cvične fotiť aj akcie z ktorých fotky nepotrebujete, môžete sa skúsiť pohrať a Vaše fotografie odlíšiť od iných. Vyskúšal som to na tanečnej súťaži a výsledky boli kvôli rýchlemu pohybu tanečníkov zriedkavé a ťažko predvídateľné. Konzistentnejšie výsledky dosiahnete, ak chcete projektor použiť na umiestnenie loga na vopred pripravenú scénu, alebo nápisu „gorila“ na vládnej tlačovke (ak budete blýskať nápis dostatočne často pravdepodobne sa podarí ho dostať aj na fotku iného fotografa).

 

 

Použitie v ateliéri

Zima bola pre mňa väčšinou časom fotografického spánku. Fotenie v ateliéri s bielym a čiernym pozadím rýchlo omrzí a s projektorom môžete biele pozadie rýchlo a lacno vymeniť za nočné mesto, exotickú pláž, grafický abstrakt, alebo premietať vzory priamo na model.

 

Fľakaté pozadie je jedno z najuniverzálnejších.

Zaujímavé tiene, premietnuté cez Canon 85/1.2L

Mestská panoráma na bielom pozadí cez Canon EF 35/1.4L (modelka je od pozadia asi 6m, aby osvetlenie modelky zo softboxov neznižovalo kontrast pozadia)

Bokeh premietnutý na biele pozadie cez Canon EF 35/1.4L

Využitie 2 projektorov (objektívy Canon EF 35/1.4L na pozadie a Canon 85/1.2L na modelku)

 

Príprava podkladov na tlač

Najjednoduchšia cesta k priehľadným predlohám je vytlačiť ich a postrihať, prípadne ich ešte osadiť do rámčekov pre jednoduchšiu manipuláciu. Programy na tlač náhľadov, čo som vyskúšal pred tlačou znižovali rozlíšenie čo samozrejme viedlo k strate kvality. Nechcelo sa mi experimentovať a inštalovať neoverené programy (ak s nejakým máte dobré skúsenosti, môžete sa o ne podeliť v komentároch). Spravil som si vlastný program, čo z obrázkových súborov vygeneruje PDF súbor, kde sú všetky podkladové obrázky v plnom rozlíšení na správnom mieste s malým čiernym rámikom ohraničujúcim ako fóliu obstrihať pre vloženie do dia-rámčeka.

 

 

Potenciál vylepšenia v budúcnosti

Keď už máte projektor hotový, najviac roboty je s prípravou podkladov na premietanie. Vyvolanie diapozitívu trvá dlho a kvalitnú farebnú tlač na fóliu nemám vždy poruke. Ideálne by bolo namiesto priehľadnej predlohy použiť LCD panel. Problémom je len nízke rozlíšenie displejov ktoré sa dajú zakúpiť a použiť vo vlastnom riešení. Najvyššie hustoty bodov sú dosahované pri posledných modeloch mobilných telefónov. Blížia k 700ppi, čo na 36x24mm predstavuje rozlíšenie približne 1000x700 bodov, čo sa už blíži do použiteľných hodnôt. Ak sa o 2-3 roky budú dať tieto a lepšie LCD bežne kúpiť, pokúsim sa tento projektor zdigitalizovať. S použitím objektívu pre stredný formát by bola takáto digitalizácia možná už dnes s použitím väčšieho LCD.

 

Linky:

Vzdialenosti projekčnej osi od objektívu podľa bajonetu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

 

Podobný komerčný produkt, ktoré som našiel, keď už som mal funkčný môj výtvor:

http://www.light-blaster.com/

 

PDF generator (Java projekt pre Eclipse):

http://michal.lindner.sk/cms/clanky/homestudio/strobist-projektor/PDFSlideGenerator.zip

Vyrobte si strobist projektor - návod
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Lukáš Nagy / 14.07.2015 16:22:14
    tak do takéhoto štádia vymýšľania som ešte nedospel. klobúk dolu pred nápadom a prevedením :)
  • Ďuro Mika / 18.07.2015 21:59:25
    Nepaci sa mi uplne vsetko, ale nieco naozaj. Zvlast tie ciernobiele struktury vyzeraju doveryhodnejsie.
  • Ďuro Mika / 18.07.2015 22:00:21
    A palec hore pre odhodlanie a trpezlivost, urcite jej to chcelo dost.
  • Ďuro Mika / 18.07.2015 21:59:25
    Nepaci sa mi uplne vsetko, ale nieco naozaj. Zvlast tie ciernobiele struktury vyzeraju doveryhodnejsie.
    Michal Lindner / 18.07.2015 22:25:24
    Vyhoda je, ze kazdy si moze vyrobit masky podla svojho vkusu. Farebne/ciernobiele, obrazky/vzory, ja som sa snazil vyskusat z kazdeho rozka troska a otestovat rozne varianty vzorov a konstrukcie a postupne som to doladoval . Ked sa niekto rozhodne to vyskusat, tak uz moze dalej vylepsovat vzory podla svojho vkusu.
  • Michal Lindner / 18.07.2015 22:25:24
    Vyhoda je, ze kazdy si moze vyrobit masky podla svojho vkusu. Farebne/ciernobiele, obrazky/vzory, ja som sa snazil vyskusat z kazdeho rozka troska a otestovat rozne varianty vzorov a konstrukcie a postupne som to doladoval . Ked sa niekto rozhodne to vyskusat, tak uz moze dalej vylepsovat vzory podla svojho vkusu.
    Ďuro Mika / 18.07.2015 23:43:40
    Ano, je to zaujimavy navod. Ale nechcelo by sa mi do toho. :)
  • Ďuro Mika / 18.07.2015 23:43:40
    Ano, je to zaujimavy navod. Ale nechcelo by sa mi do toho. :)
    Michal Lindner / 19.07.2015 06:33:11
    Najviac roboty je kupit jednotlive casti, zlozit to dokopy sa da aj doma bez specialneho naradia za 15-30 minut podla sikovnosti. Chcel som spravit aj video-navod, ale moje video-schopnosti maju este velke rezervy.
  • Michal Lindner / 24.07.2015 11:47:11
    Digitalna verzia bude o par rokov realna, samsung robi na 2250ppi displeji: http://english.etnews.com/20150710200002
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...