Panasonic a ja na výstave Photokina 2016

Panasonic a ja na výstave Photokina 2016

Blog  /  Martin Farkaš / 23.09.2016 / 07:00

Budík zvoní niečo málo po štvrtej. Má nepríjemný zvuk, vytrháva ma z príjemného sna. Hlava začína fungovať. Je pondelok ráno a začínam si spomínať, prečo zvoní tak skoro. Prebúdzam sa, absolvujem rannú rutinu, volám taxík. Z taxíka prestupujem do autobusu, z autobusu do lietadla a neskôr opäť do taxíka. Pár hodín po prebudení tým nepríjemným zvukom stojím pred veľkou budovou. Po dlhej ceste si pokojne natiahnem stŕpnuté nohy a mysľou mi prebehne: „Toto je to miesto, na ktoré som sa tešil.“

Deň sa ešte len rozbieha a už mám za sebou niekoľko stoviek kilometrov. Zívam, ale únavu úspešne potláčam. Mám namierené do press centra, kde sa akreditujem a dostanem „štýlovú“ visačku. Umožní mi pohybovať sa po výstavisku ešte pred tým, ako sa v utorok otvoria brány pre verejnosť. V zástupe ľudí pri registrácii spoznávam tích, ktorí vstávali skôr ako je pre nich bežné. Navzájom si kontrolujeme plomby a súcitne na seba kyvkáme hlavami.

Úspešne akreditovaný smerujem do press centra, kde skontrolujem maily a chvíľku si oddýchnem. Podľa harmonogramu má onedlho začať tlačová konferencia spoločnosti Panasonic. Mnohí tušili čo bude predstavené, iní zase nie. Podpis na príslušné tlačivo a tajomstvo mi bolo prezradené. Nové fotoaparáty, objektívy a vízie do budúcna. Je sa na čo tešiť!

Dvere konferenčnej miestnosti sa otvárajú a vchádzame dnu. Sadám si vedľa kolegu z Maďarska a debatíme o tom, čo sa chystá. V tom nás preruší hlas z reproduktorov oznamujúci, že konferencia začne o päť minút. Na veľkom plátne sa zobrazuje odpočet a všetci napäto čakáme, čo sa bude diať. Vedľa plátna je veľká kocka s nápismi 4K a 8K. Možno Panasonic predstaví fotoaparát s 8K rozlíšením videa? Nevieme, uvidíme.

Moderátor nás víta milými slovami a vzápätí víta na pódiu Marketingového manažéra Jakea Hiroseho, ktorý nás informuje o tom, akým smerom sa európsky trh uberá. Systémové fotoaparáty stále naberajú na popularite a svedčia o tom aj najnovšie čísla z tohto roku. Hirose nám tiež predstavuje novú štruktúru, ktorou sa chce CSC systém Panasonic Lumix uberať. Tak ako aj iné značky, aj Panasonic má svojich ambasádorov, ktorí svojou tvorbou budú fotoaparáty nielen reprezentovať, ale aj motivovať ostatných fotografov. Páči sa mi, že motivácia nespočíva len vo finálnej fotografii, ale aj v celom postupe ako konkrétna fotografia vznikla.

Na pódium prichádza Yosuke Yamane, obchodný riaditeľ zobrazovacích technológií. Rozpráva o kľúčových technológiách ktoré stoja za pokrokom a spomína spoluprácu s ikonickou spoločnosťou vo foto branži, s Leica Camera. Yamane predáva slovo nečakanému a vzácnemu hosťovi, Dr. Kaufmannovi, ktorý stojí na čele legendárnej značky. Ak sa nemýlim, je to po prvý raz v histórii, kedy Dr. Kaufmann vystupuje na tlačovej konferencii mimo svoju spoločnosť. Obe značky spolupracujú už vyše 15 rokov. Líder Leica Cameras zdôrazňuje, aká je táto spolupráca pre obe strany dôležitá a spomína, čo všetko za ten čas dokázali. Príjemný prierez históriou.

Po Dr. Kaufmannovi dostáva opäť slovo pán Yamane, ktorý nám s potešením predstavuje novú vlajkovú loď Panasonic Micro 4/3 systému, dlho očakávaný fotoaparát Panasonic Lumix GH5. Oznamuje uvedenie troch nových objektívov značky Leica, ktoré vyhovejú najvyšším nárokom profesionálov a prezrádza vízie spoločnosti do roku 2020. V tomto roku bude Japonsko hostiť Letné Olympijské hry a spoločnosť Panasonic chce dovtedy priniesť na trh zariadenia, ktoré by túto udalosť zaznamenávali v rozlíšení 8K. Pre predstavu, jeden obrázok 8K záznamu má 33 megapixelov, čo je vyššie rozlíšenie, ako má dnes väčšina fotoaparátov.

Hwa-Youl Kim, sympatická marketingová manažérka pre zobrazovacie technológie prichádza na pódium a otáča už spomenutou kockou s nápismi 4K a 8K. Skrýva sa tam nový fotoaparát Lumix G80 a chvíľku po ňom nám predstavuje aj nástupcu veľmi populárneho ultrazoom fotoaparátu FZ-1000. Nový Lumix FZ-2000 ponúka veľký zoom, svetelný objektív a veľký jednopalcový snímač.

Poslednú novinku si Kim ukryla do vrecka. Je ňou nový kompaktný fotoaparát s jednopalcovým snímačom a svetelným objektívom, Panasonic Lumix LX15. Tento model nadväzuje na úspešný rad kompaktných prístrojov LX, ktoré vždy spájali eleganciu s výbornou technickou kvalitou fotografií.

Svetlá v sále sa opäť rozsvietili a my sa pomaly presúvame do stánku Panasonic, ktorý sa nachádza hneď v prvej veľkej hale. Výstavisko v Kolíne je obrovské a cesta nám trvá niekoľko minút. Cestou nás sprevádzajú rôzne informačné plagáty a bannery Panasonic, ktoré budú lákať návštevníkov tým správnym smerom.

Prichádzame do stánku. Je to zvláštne nazývať toto miesto stánkom. Je to veľká plocha plná fotoaparátov, objektívov, príslušenstva a fotografií. Ak vám niečo napadne, tu si to môžete pozrieť a vyskúšať. Zistiť, ktorým smerom sa vydať za novinkami, nie je žiaden problém. Stačí ísť tam, kde sú najväčšie zhluky ľudí. Premáham sám seba a smerujem k vystaveným fotografiám. Nemá zmysel aby som sa snažil bojovať proti odhodlaným novinárom. Od noviniek odídu o pár minút a budem mať dosť priestoru a času si ich prezrieť a odfotiť.

Nový prístroj GH5 je za sklom. Pri podrobnejšom pohľade zisťujem, že je to maketa. Na fotoaparáte sa ešte stále pracuje a k dispozícii je len niekoľko predprodučných vzoriek. Maketa ale ukazuje, aký veľký fotoaparát bude, akú bude mať ergonómiu a ovládanie. Všetko vyzerá veľmi sľubne.

Ďalšie tri novinky sa dajú vyskúšať. CSC fotoaparát G80 vzbudzuje veľký záujem. Hemžia sa okolo neho novinári, niektorí si ho fotia, iní vysielajú naživo cez svoje telefóny. Záujem je veľký a niet sa čomu diviť. Nový FZ-2000 sa uvoľnil. Smerujem k nemu. Zaujal ma rozobraný objektív, ktorý tvorí väčšiu celého prístroja. Je to poriadny buclík!

LX15 vyzerá veľmi zaujímavo. Pri rozhodovaní, ktorý profi kompakt si vybrať, zamieša poriadne karty. Páči sa mi výklopný displej na ktorý som si rýchlo zvykol, a tiež clonový krúžok. Je to elegantný foťáčik!

Všade naokolo sú fotoaparáty. Neviem, kam prv zamieriť. Všetko vyzerá zaujímavo a všetko by som chcel vidieť. Systematicky sa ísť nedá, všade sú húfy ľudí, ktorí, rovnako ako ja, hľadajú miesto, kde sa nebudú musieť pretláčať. Zaujala ma prebiehajúca prednáška Panasonic ambasádora Jonasa Borga. Hovoril o tom, aké dobré je mať malé a ľahké fotoaparáty a ako mu to uľahčuje jeho prácu. Inšpiratívna bola najmä časť o využití funkcie 4K Photo, kedy ju využíval pri fotografovaní jazdeckých pretekov.

Prednáška skončila, väčšina ľudí odišla. Fotoaparáty sú konečne voľné a postupne si všetko prechádzam. Čo ma zaujme, to si zdokumentujem, aby som sa neskôr mohol o fotky podeliť u nás na portáli. 

Keď mi v toto ráno zazvonil budík, vedel som kam idem, ale netušil som čo ma čaká. Teraz, tak nejak príjemne vyčerpaný, som rád, že som to mohol zažiť na vlastnej koži. Na Photokine som prvý krát a pevne dúfam, že nie naposledy :)

Tlačovú správu nových produktov nájdete TU.

Panasonic a ja na výstave Photokina 2016
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Lukáš Nagy / 23.09.2016 11:56:29
    musí to byť pecka to vidieť na vlastné oči! raz by som sa tam chcel ísť pozrieť. potešila ma LX15, vyzerá to na fajn foťáčik!
  • Jozi WhiteBalance / 23.09.2016 15:02:12
    Ja som zisťoval, koľko stojí taká Photokina a je to teda dosť mastné. Ani nie cesta, ale ubytko v tom čase a samotné vstupenky... Tak som rád, že aspoň takto sprostredkovane máme tú atmosféru. Všimol som si, že je tam aj veľa prednášok a výstav. Asi by to predsa len stálo za to sa tam raz za čas vybrať.
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...