O hodnote fotografie a obrazu

Blog  /  Julo Kotus / 03.04.2013 / 00:00

Oddávna ľudia cítili potrebu zaznamenávať svoj život pre seba aj pre budúce generácie. Dokazujú nám to už maľby na stenách pravekých jaskýň, staroveké kresby a hieroglyfy, stredoveké obrazy a aj novoveké fotografie. Bez tohto zaznamenávania ľudia akoby strácali svoju minulosť, nemajú sa o čo oprieť a ich city a hrdosť k svojim predkom sú ohrozené.


Jaskynné maľby, Foto: Jean-Pierre MALAVIALLE
 

Viete, čo si so sebou ľudia v prvom rade vezmú, keď im ide o život, o existenciu pri vyhlásení poplachu či evakuácie? Podľa viacerých výskumov to nie sú drahé veci, ktoré majú v byte a ktoré majú veľkú materiálnu hodnotu, ani to nie je obsah sejfu. Prvé, čo ľudia schytia do ruky, aby ochránili pred zničením, sú najmilšie fotografie svojich blízkych. Tie, ktoré im visia nad gaučom v obývačke alebo stoja na poličke v spálni. Tie, ktoré im pripomínajú ich históriu a históriu tých, ktorých milujú či milovali. 


Najviac si ceníme fotografie svojich blízkych. Foto: Shutterstock
 

Je zaujímavé, že podobné veci pomenujú ľudia, keď sa ich opýtate, čo by si so sebou vzali, keby sa mali sami ocitnúť na pustom ostrove. Najčastejšie spomínané boli práve fotografie svojich milých a príbuzných. Veci, ktoré nám naši blízki darovali na pamiatku...

A ešte jeden dôkaz hodnoty fotografie. Aby sme dnes mohli fungovať v každodennom živote, nosíme pri sebe peňaženku, v ktorej máme hotovosť, alebo aspoň platobnú či kreditnú kartu. Viete však, čo okrem týchto praktických vecí v peňaženkách väčšinou nájdeme? Tušíte dobre, opäť sú to fotografie našich najmilších.
Tak čo, taktiež Vás šokovala hodnota fotografií?

Na svete existujú milióny fotografií, ktoré majú pre svojich majiteľov vyššiu cenu, ako diela svetových fotografov. Portrét Cindy Shermanovej bol predaný za niekoľko miliónov amerických dolárov. Presnejšie 3,89 miliónov. Obyčajné rodinné fotografie však majú pre mnohých z nás oveľa vyššiu hodnotu. Často nie sme ochotní sa ani zamýšľať nad tým, za koľko by sme boli ochotní ich predať. A toto je prvý zmysel fotografie, zachytiť realitu, uschovať spomienky pre budúce generácie.
 

Dnešné technológie sú zábavné a nenáročné. Fotografie vidíte okamžite po vyfotení, nepotrebujete čakať na vyvolanie filmu či fotografií. Napriek tomu odporúčame niektoré vzácne či najmilšie fotografie vytlačiť do reálnej podoby, pre prípad, že by aj spoľahlivá technológia zlyhala. Foto: Shutterstock

Fotografovanie nikdy nebolo jednoduchšie ako v súčasnosti. Nemusíte tvoriť hneď umenie, ale dodržaním niekoľkých jednoduchých pravidiel aj vy vyhotovíte fotografie, na ktoré sa budete s obľubou pozerať s odstupom času nielen vy, ale aj vaši potomkovia. 

Naše počítače sú plné vzácnych spomienok, nezabudnite na ich zálohovanie a ani na ich "papierovú" podobu, ktorú neohrozí krach techniky, počítačový vírus ani výpadok elektriny. Foto: Shutterstock

Galéria k článku


O hodnote fotografie a obrazu
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...