Makro workshop so Silvom Szabom - report

Makro workshop so Silvom Szabom - report

Blog  /  Martin Farkaš / 29.06.2016 / 07:00

V sobotu ráno sa stretávame v centre mesta pred PRO.Laikou. Silvo, lektor kurzu, navrhuje, aby sme vypustili otvorenie a krátku prednášku v našej reštaurácii a vyrazili do terénu fotografovať, kým slnko nie je príliš vysoko. Prednášku zvládneme aj v prírode a budeme mať viac príležitostí uloviť zaujímavý záber. Všetci súhlasíme, nasadáme do áut a vyrážame pod hrad Devín. Teplota na teplomeroch stúpa a my ešte netušíme, čo si na nás lektor pripravil.

Autá sme odparkovali pod Devínom a vyrazili do kopca. Na otázku, kam až ideme, som dostal jednoznačnú odpoveď - tam. Ukazovák smeroval tesne pod vrchol kopca na malú lúčku. Hovorím si, OK. Malý tréning pred workshopom Fotografovanie vysokohorskej fauny v Tatrách. Cesta nebola dlhá, no miestami bola strmá. Všetci sme ju zvládli a na lúke nás čakala odmena v podobe zaslúženého oddychu.

Po pár úvodných slovách na kopčeku sme začali kompletovať našu fototechniku a hľadať zaujímavých „hmyzákov“. Netrvalo dlho a už sme všetci búchali závierkami. Vznikali desiatky záberov a karty sa začali plniť. Našimi modelmi boli rôzne koníky, motýle, včely a jedna mladá modlivka.

Zrazu niekto kričí! Zisťujeme čo sa deje. Spoza lúky prichádza Indiana Jones v typickom klobúku s hadom v ruke. Našiel vyše meter dvadsať dlhú užovku stromovú a behom chvíľky nám ju nainštaloval na najbližší krík. Had nám daroval niekoľko príležitostí na vytvorenie pútavého snímku. Skvelé bolo, že workshop nebol len o fotografovaní. Bol plný praktických rád, ktoré (nie len) fotograf v prírode využije. Napríklad, viete ako rozoznáte naše užovky od vretenice (zmije)? Okrem sfarbenia tak, že sa im pozriete do očí. Ak má had kruhovú zrenicu, je to na 100% užovka. Ak má zrenicu podlhovastú, ako mačka, tak pozor! Ide o vretenicu.

Slnko pálilo čoraz viac a my sme zatrúbili na ústup. Pobalili sme techniku a vyrazili na cestu smerom dolu. Ubehla rýchlo, motiváciou bol blížiaci sa obed :)

Po obednej sieste sme vyrazili na lokalitu pri Sandbergu. Počasie spolupracovalo na jednotku, bolo mierne pod mrakom a svetlo bolo difúzne. Nevznikali ostré tiene a my sme nemuseli používať žiadne ďalšie príslušenstvo na úpravu svetla. Pri Sandbergu nám Silvo „ulovil“ jaštericu, ktorú nevedno akým spôsobom presvedčil, aby pózovala. A pózovala naozaj dobre!

Neskôr sa nám do cesty priplietol ďalší had, ktorý sa až nebezpečne podobal na vretenicu. Mali sme možnosť využiť novonadobudnuté znalosti a správne identifikovať, že sa jedná o užovku. Konkrétne o užovku hladkú. No a ako sa najlepšie fotí had? No predsa mobilom :)

Deň ubehol a my, unavení až zničení, sme mali na výber z dvoch možností. Ísť domov pozrieť najlepšieho štvornohé priateľa – posteľ, alebo zostať na Devíne a prespať v stane. Väčšina z nás si vybrala možnosť „b“. Bonusom pre „b-éčkarov“ bolo špeciálne UV svetlo, ktoré priťahuje nočný hmyz. Postavili sme malú lapačku, umiestnili svetlo a pokračovali v debatách. Čo čert nechcel, po chvíľke svetlo zhaslo. Nik nevedel prečo, tak sme nasadili nášho žolíka, externistu a kamaráta, Michala. Musím uznať, že Michal sa naozaj snažil, ale keď si technika povie NIE, tak proste nie.

Nenechali sme sa odradiť a do noci pokračovali v debatách o fotografovaní, prírode a všetkom tom, čo nás spájalo. Pôvodným zámerom bolo stanovanie, avšak celý deň nás zmordoval tak, že sme dali prednosť pohodlným autám.

Ráno sme sa všetci zišli pri rieke Morave. Čakalo nás plechové kanoe aj s kapitánom Michalom. Rýchla inštruktáž, pripraviť foťák, vyrážame. "Plťka" bola vratká, ale nik sa neokúpal. Žiadny kus techniky nepadol za obeť a na brehu panovala povznesená nálada. Počasie bolo premenlivé, chvíľku pršalo, potom mrholilo. Nevyzeralo to najlepšie, ale nakoniec sa vyjasnilo a nás čakala cesta do starého lomu.

V starom lome je iba pláň, takmer bez kríkov a stromov. Tam, kde sme my nič nevideli, Silvo videl niečo. Stačilo sa pozrieť pod správny kameň a na rozpálenej lúke nám našiel Bufo Bufo, ropuchu bradavičnatú.

Silvov neúnavný „lov“ modelov a modeliek bol obdivuhodný. Niektorí z nás to už nevydržali a zalomili to v chládku pod stromčekom. Bol to víkend plný užitočných informácií a fotografovania rozličných druhov hmyzu a plazov. Všetko v spoločnosti fajn ľudí, ktorí sa nečudujú, keď vás vidia krčiť sa uprostred lúky s fotoaparátom v ruke :)

Týmto chcem tiež poďakovať všetkým zúčastneným za pohodovo strávený víkend a tiež lektorovi za super zážitky a množstvo informácií.

Makro workshop so Silvom Szabom - report
5 5 with 4
 
počet hodnotení: 4

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...