Komu smrdí rybacina?

Komu smrdí rybacina?

Objektív, s ktorým to nie je ľahké  /  Vladimir Kampf / 06.12.2020 / 06:35

Kopa kolegov sa chytá za hlavu, keď si vezmem do hlavy rybie oko. Berú si spánky do dlaní a presviedčajú ma, že rybie oko nie je objektív na robenie obrázkov do časopisov. Podľa mnohých to ani nie je objektív, ktorý by chápali masy. Vraj to je strašné... Ale, čoby!

Nie je to až taká hrôza. Dobrá rybacina však potrebuje motív.

Strašné ako strašné. Záleží na vkuse a odolnosti diváka. Vybral som zo šuflíka rybie oko a skúsil som to s ním znova. Tento raz v poľskom Krakove.

Strašné niečo

Aj keď sa to nezdá, rybie oko je jednoduchá optika. Tá najprostejšia a najprirodzenejšia. Sklíčka všetkých ostatných superširokáčov museli optickí inžinieri vymyslieť a vyvinúť tak, aby na výslednom obraze čo najviac vyrovnali línie.

Chce to hlavne nájsť vhodnú kompozíciu. Často treba byť veľmi blízko na to, aby bolo na okrajoch obrazu čo najmenej rušivých prvkov. Rybie oko je magnet na rušivé prvky.

Vyrovnané línie vyžadujú obete. Najmä okraje nerybacích superširokáčov to schytávajú najviac. Obraz v ich rohoch je zdeformovaný doslova príšerne. Zdeformované rohy sú ponaťahované ako zo žuvačky. Stačí sa zabudnúť a zakomponovať do nich niečo dôležité a je to. Napríklad z peknej dámy môže byť nedopatrením tučná buchta s nepodarenou plastikou tváre. Strašné niečo.

Toto je odstrašujúci príklad použitia rybieho oka. Naozaj to vyzerá hrozne a o výtvarne nemôže byť ani reči. Ale: Čerstvému používateľovi rybieho oka to môže prísť ako úžasná inovácia.

Niežeby to bolo s rybím okom lepšie. Je jasné, že ak niekto potrebuje niekomu urobiť radosť pekným obrázkom, tak mu nepolezie tesne pred tvár s kratučkým ohniskom. Najhoršie je, keď sa takéto šialenstvo páči fotografovi. Zažil som si to na vlastnej koži, keď som pred rokmi bol do rybieho oka. Najhoršie je, že som bol presvedčený, že to je skvelé a že tí, ktorí to nechápu, sú úchyláci, a nie ja.

Je to hlavne o vkuse a momentálnom pocite.

To sa mi stalo ešte niekoľkokrát. Nepoučil som sa. Zlé bolo, keď som s rybím okom nakrúcal videjká. Vlastne nebola to až taká katastrofa ako keď som to robil superširokáčom, ktorý vyrovnával línie. Pri ňom som pochopil, prečo majú športové kamery rybie oká. Točiť superširokáčom, ktorý naťahuje kraje, je nepozerateľné. Obraz na opticky zdeformovaných okrajoch sa nedá vnímať. Nepomôže ani stabilizátor. Okraje sa trasú ako huspenina a nedajbože, aby záberom prešla postava. Na okrajoch je riadne pribratá a uprostred štíhlejšia. Nakrúcať superširokáčom je rozumné zo statívu a najlepšie krajinu. Samozrejme, výnimky potvrdzujú toto pravidlo.

Rybie oko.

V programe automaticky vyrovnané línie.

Optika alebo procesor

Rybie oko ponúka každá značka. Existujú aj lacné varianty bez elektroniky v sebe. Pretože rybie oko je jednoduché sklo, na ktorom sa hádam nedá nič pokaziť, fotia aj lacné modely dobre. Bol som prekvapený, ako ten môj, ktorý stojí sotva dve stovky veľmi pekne kreslí. A ani to, že nemá automatické ostrenie, mi neprekáža. Rybie oko má výhodu veľkej hĺbky ostrosti. Ja ho väčšinou používam vopred zaostrený na vzdialenosť 1,5 metra. Pri clone 4 mám istotu, že tak budem mať spoľahlivo ostré všetko od metra do nekonečna.

Pôvodný rybací obrázok z interiéru krakovského hradiska Wawel.

Maximálne ponaťahovaný v svetelnej komôrke.Výrez po svetelnej komore... Ešte stále to nie je ono. Línie súdkujú.

Ešte viac natiahnutý v šope.

Niektoré fotoaparáty ponúkajú priamo v tele kompenzáciu rybieho oka. Obraz dotvárajú a vyrovnávajú línie vďaka softvéru a obrazovému procesoru. Aj tak sa dá. Netreba na to optických inžinierov, ale šikovných programátorov.

Pôvodný záber s rybím okom.

Zverený do rúk editora, ktorý sa posnažil automaticky vyrovanať línie.

Kto nemá možnosť kompenzovať efekt rybieho oka vo fotoaparáte a chce si to vyskúšať, môže použiť editačný program. Tie najznámejšie a najmodernejšie z nich to zvyčajne dokážu. Ja to občas skúšam vo Photoshope a v Lightroome. Napríklad nová šopa to dokáže automaticky.

Predsa len do niektorých priestorov rybie oko pasuje ako šerblík na detský zadoček. Alebo som zasa mimo?

Pravdaže, ani v jednom z programov to nie je úplne dokonalé. Obraz z rybieho oka prichádza najmä o okraje, ktoré sa vďaka naťahovaniu obrazu a vyrovnávaniu línií stávajú nechcené a nepoužiteľné. Niekedy to môže byť škoda. Rybie oko má miesto na svete a niektoré obrázky sú s ním jedinečné.

Čo tam po nejakom súdkovaní, ako pri pohľade cez kukátko na dverách. niekedy môže zapasovať.

Psycho z fotiek

Fotenie rybím okom je náročné a často otravné. Urobiť ním dobrý obrázok vyžaduje mať ho v oku. Je to o kus ťažšie ako s ostatnými objektívmi. Najviac práce dá ovládnuť to psycho, ktoré z fotiek s rybacinou vychádza. Mám skúsenosť, že ak chcem efektný obrázok, musím byť až nervózne blízko. Ľudí musím držať čo najviac v strede obrazu, aby nevyzerali ako luky. To je tá zrada rybieho oka. Kým na superširokáčoch vyzerajú ľudia na okrajoch tučne, rybie oko ich robí síce chudých, ale prehnutých. Žiaľ, niečo medzi tým pri tak kratučkom ohnisku neexistuje.

Brutálne znásilnenie obrazu. Takto môže dopadnúť zúfalý pokus o vyrovnanie obrazu po rybom oku. Aj z tohto vyplýva jasné poučenie používať objektívy od začiatku tak, ako boli vyrobené a nechcieť ich urobiť inými.

Byť nervózne blízko prináša väčší kompozičný chaos ako mať odstup. Rybie oko je často taký vytúžený danajský dar. Fotograf sa naň teší a často mu nedochádza, čo všetko ho čaká na to, aby tento objektív zvládol. Kto neskúsil, neuverí.

 

Rybie oči od Ježiška v predajni PROlaika.

Komu smrdí rybacina?
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Paulie . / 07.12.2020 10:28:31
    Týmto som si prešiel aj ja asi pred 10 rokmi (Peleng 8/3,5). Rybacina sa nehodí na všetko, ale nezatracoval by som to sklo. Tri fotky mám aj TU v galérii. Minule som vyfotil celý kinofilm len s týmto sklom, a ak sa dostanem k skeneru, tak nahodím nejaké prudko kreatívne výtvory. :D
  • Michal Lindner / 07.12.2020 19:17:16
    V prirode, kde je malo rovnych linii mi pride rybie oko prirodzenejsie. Najmenej limitujuce je vo svojom prirodzenom prostredi pod vodou. Tam su rovne linie ktore by mohlo skreslit naozaj zriedkavost a kratka pracovna vzialenost znamena cistejsi obraz.
  • Roman Švec / 12.12.2020 05:11:08
    Ani s takým 24mm objektívom už nie je jednoduché fotiť, nie je to ešte s rybacinou :)
  • Boris Cambel / 04.01.2021 15:53:34
    použitie akejkoľvek techniky, ktorá výrazne mení, alebo vylepšuje realitu je riskantné a ten, ktorý pre to nemá cit a odhad je stále na hranici gýču. Myslím tým nielen optiku (nielen rybacinu, ale napr. aj tilt schift), ale aj rôzne efekty dosiahnuté v postprocese. Ale majú tu miesto. Začínajúcich fotografov ohurujú, radi s nimi experimentujú mysliac si, že to je umenie, pokročilí sú k nim zdržanlivejší kvôli tomu, čo som napísal. Ale kto má cit pre to kde a ako ich použiť, sú určite zaujímavou technikou. Ale opatrne :)
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...