Fotografovanie domácich miláčikov

Blog  /  Martin Farkaš / 11.06.2013 / 00:00

Domáce zvieratká sú azda najvďačnejším fotografickým objektom, ktorý môžete vo svojom bezprostrednom okolí nájsť. Najčastejšie sú to mačky a psi, ale fotografovať môžete každé zvieratko, ktoré vám ochotne zapózuje. Na úvod článku si spomenieme základné pravidlá ktoré sa využívajú pri fotografovaní (nielen) zvieratiek. Ukážeme si na fotografiách rôzne spôsoby fotografovania zachytávajúce pohyb, pózu, situáciu, detail a nakoniec inscenovanú fotografiu domáceho miláčika.

 

Základné pravidlá

Vo fotografii existuje množstvo pravidiel ktoré sa dodržiavajú alebo porušujú. Nás budú teraz zaujímať iba dve z nich. Prvé pravidlo znie: Ak má fotografovaný objekt oči a má ich v zábere, tak ich má mať ostré. Teda pri fotografovaní domácich miláčikov budeme dbať na to, aby sme správne zaostrili na ich oči. Toto pravidlo sa porušuje iba sporadicky, prevažne vtedy, keď fotografujeme nejaký detail, napríklad vycerené zuby a chceme ich zdôrazniť, tak zaostríme na ne a zbytok zvieratka bude rozmazaný. Druhým pravidlom ktoré sa porušuje častejšie a porušovať ho budeme aj my je, že : Objekt fotografujeme z úrovne jeho očí. Pri fotografovaní psíkov a mačičiek si kľakneme alebo ľahneme tak, aby sme sa s našim fotoaparátom dostali do úrovne ich očí. Ako správne porušovať toto pravidlo? Treba ísť až do extrémov. Ak chceme zdôrazniť nadhľad, foťme (takmer) kolmo dole.

 

 

Ak by sme chceli zdôrazniť dominantnosť fotografovaného objektu, musíme ísť s fotoaparátom čo najnižšie. Príkladom takejto fotografie môže byť situácia kedy mačka vyskočí na strom a budeme ju fotiť z veľkého podhľadu, kde zdôrazníme jej dominantnosť a extrémnu šikovnosť na snímke. Ak budeme snímať fotografiu na výšku a umiestnime mačku do hornej tretiny, tiež zdôrazníme výšku v ktorej sa nachádza. Nadhľad a podhľad sa dajú vo fotografii krásne kreatívne využiť, ale pri nesprávnom aplikovaní do praxe môžu fotografiu aj pokaziť.

 

 

Táto fotografia psíka z mierneho nadhľadu by mohla vyzerať zaujímavejšie ak by bola snímaná z úrovne očí

alebo mierneho podhľadu. Ospravedlnením pre tento snímok je zaujímavá situácia.

 

Pohyb

Pre domácich miláčikov je charakteristická hravosť, teda nejaký pohyb, interakcia s majiteľom. Tieto chvíľky sú ako stvorené na fotografovanie. Zvieratko je uvoľnené, chová sa prirodzene a z vykonávanej činnosti má radosť, ktorú chceme na fotografii ukázať. Pre správne zachytenie týchto akčných momentov si na fotoaparáte nastavíme režim šport, alebo tí pokročilejší nastavia kontinuálne zaostrovanie a sériové snímanie pri vhodnom expozičnom režime, ako je napríklad režim P (pokročilý automatický režim), priorita clony (Av) alebo prioritu času (Tv/Sv podľa značky fotoaparátu). Takto nastavený fotoaparát s kontinuálnym zaostrovaním nám umožní snímať napríklad psíka utekajúceho ku nám. Fotoaparát ho príslušným zaostrovacím bodom sleduje a neustále preostruje tak, aby bol psík ostrý a pozadie rozmazané. Môže sa nám ale stať, že zaostrovací bod nechtiac vychýlime a fotoaparát nám preostrí na pozadie. Takéto fotografovanie vyžaduje cvik, ktorý dosiahnete iba tým, že budete neustále trénovať.

Druhým problémom na ktorý si musíte pri fotografovaní dávať pozor je expozičný čas. Na to, aby ste svojho domáceho miláčika pohybovo „zmrazili“ potrebujete krátky expozičný čas. Opäť sa dá dosiahnuť dvoma spôsobmi. Prvý je veľmi jednoduchý, nastavíme na fotoaparáte režim šport, kedy fotoaparát sám nastaví všetky hodnoty tak, aby ste dosiahli ostrý záber pohybu. Druhá možnosť je manuálne nastaviť jeden z pokročilých expozičných režimov, prioritu času (Tv), kde si zvolíme dostatočne rýchly čas 1/500s a aparát nám automatický nastaví správnu clonu. Samozrejme tomuto nastaveniu podriadime aj citlivosť ISO tak, aby sme dosiahli potrebné skrátenie expozičného času.

Či už necháme nastavenie fotoaparátu na automatiku (režim šport), alebo si fotoaparát sami nastavíme, dodržíme pravidlo fotografovania z úrovne očí fotografovaného, máme veľký predpoklad že sa nám podaria takéto krásne snímky našich domácich miláčikov v pohybe.

 

 

 

 

Póza

Keď našich miláčikov dostatočne unavíme behaním, skákaním, vyžadujú chvíľku kľudu na nabranie nových síl na vystrájanie. To je chvíľka kedy si aj my môžeme oddýchnuť od akčného fotografovania tým, že budeme fotiť rôzne pózy, ktoré nám svojim chovaním zvieratká pripravia.

Takýto žáner fotografie má veľa spoločného s portrétnym fotografovaním a tiež s prvými dvoma pravidlami ktoré sme si spomenuli - fotografovanie z úrovne očí fotografovaného a samozrejme že pri fotografovaní zaostrujeme na oči. Režim šport nám vystrieda režim portrét, kde fotoaparát automaticky nastaví otvorenú clonu pre krajšie rozmazanie pozadia a zníži citlivosť ISO. Pri manuálnom nastavení fotoaparátu použijeme prioritu clony (Av) kde budeme využívať veľkú clonu (odclonený objektív - malé clonové číslo) pre pekné rozmazanie pozadia. Citlivosť ISO nastavíme na takú úroveň, aby nám vychádzal expozičný čas, pri ktorom sme schopní udržať fotoaparát bez toho, aby sme rozmazali snímky. (Tu platí pravidlo, že expozičný čas by nemal byť dlhší ako ohnisko objektívu, ktorý používate. Teda ak použijete objektív s ohniskovou vzdialenosťou 50mm, najdlhší expozičný čas by mal byť 1/50s. Inak je veľká pravdepodobnosť že snímok bude pohybovo rozmazaný.) Ideálne bude, ak aj pri portrétoch a pózach zvieratiek budete mať čas závierky aspoň 1/250s.

Podobne ako pri portrétovaní ľudí, aj tu používame „stredný“ objektív (napr. 50mm f/1.8), alebo „dlhšie“ teleobjektívy ktoré obraz neskresľujú a vedia pekne rozmazať pozadie (napr. 70-300, 70-200, alebo objektívy s pevným ohniskom ako 85, 135, 200, a pod.).

 

 

 

 

Ku zvieratkám neodmysliteľne patria deti, ktoré sa s nimi radi hrajú a šantia. Nezabúdajte preto fotografovať aj takéto okamihy, ku ktorým sa vždy radi vo fotoalbume vrátite. Podmienky na vytvorenie podobných fotografií sú stále rovnaké. Otvorená clona (malé clonové číslo), dostatočne krátky čas aby fotografia nebola pohybovo rozmazaná a nezabúdajte fotografovať z úrovne očí.

 

 

 

 

Situácia

Táto časť fotografovania domácich miláčikov je akýmsi spojením predchádzajúcich dvoch, pohybu a pózy. V oboch žánroch sa dá vyfotografovať nejaká situácia, ktorá na fotografii pekne ukáže. Napríklad už len také zívnutie môže fotografiu ozvláštniť.

 

 

Na rôzne situácie však musíte byť pripravený. Niekedy trvajú iba zlomok sekundy a vyžaduje to naozaj byť v strehu a spúšť stlačiť v tú pravú chvíľu. Inokedy môžete mať veľa času na premyslenie kompozície a zvolenie toho správneho uhľa pohľadu. Napríklad keď zvieratko sleduje vás alebo niekoho iného a plne sa sústredí na túto činnosť. Neobmedzujte sa v tvorivosti a fotografujte. Praxou vznikajú cenné skúsenosti ktoré neskôr určite využijete.

 

 

 

 

 

 

Detail

Detail znamená, že sa zameriate iba na určitú časť zvieratka, ktorú chcete zvýrazniť a fotografovaný objekt nie je na fotografii úplný. Detail môžete urobiť už pri fotografovaní (lepšia možnosť), alebo ho urobíte pri úprave fotografie pomocou výrezu, kde ale musíte počítať s nižšou kvalitou výslednej fotografie. Na fotografovanie detailov sa používajú najmä teleobjektívy, ale dobre poslúži aj základný objektív typu 50mm f/1.8, len budete musieť ísť o kúsok bližšie. Priblížiť sa ale niekedy znamená, že si vás zvieratko všimne a zmení svoje chovanie alebo sa pohne a už nemusí byť také fotogenické. Samozrejme veľmi záleží od vášho modela či modelky. Na naozaj blízke zábery detailov úspešne použijete makro objektívy.

 

 

 

 

 

 

Inscenácia

Inscenované fotografie domácich miláčikov sú veľmi populárne, hlave preto, že sú milé alebo vtipné alebo oboje. Takéto fotografie často nájdete na pohľadniciach. Aj vy si môžete so svojim fotoaparátom a domácim miláčikom vyhotoviť podobnú fotografiu. Chce to iba nápad, ktorý pre vás a vášho modela/modelku nie je problém zrealizovať. Fotografovať môžete doma, vonku alebo vo foto-štúdiu. Pri každom fotení však nezabúdajte na obe pravidlá ktoré som v článku spomínal a tiež na to, ako tieto pravidlá porušovať.

 

 

 

 

 

Na záver článku vám chcem iba popriať veľa krásnych chvíľ so svojim domácim miláčikom a fotoaparátom v ruke. Taktiež veľa dobrých nápadov a vydarených fotografií.

 

Foto: shutterstock.com

 

Fotografovanie domácich miláčikov
0 5 with 0
 
počet hodnotení: 0

Komentáre

  • Milosh Milosh Milosh Milosh
    Milosh Milosh / 17.06.2013 10:36:00
    Aj z tohto článku sa mi skôr potvrdzuje, že dôležitejšie ako technika je nekonvenčný a kreatívny postup. Presne ako pri fotení ľudí. Pekné fotografie možno vyfotiť aj kompaktom, či nie?
  • julo kotus julo kotus
    julo kotus / 17.06.2013 18:10:00
    Áno, ale kompaktom principiálne nejde niektoré veci dosiahnuť - napríklad efektne rozostriť pozadie za fotografovaným objektom - v tomto prípade zvieratkom. Kompakty sú aj pomalšie a preto je s nimi ťažšie zachytiť akčný záber. Ale samozrejme, dajú sa vyfotiť krásne fotografie domácich miláčikov aj s kompaktom, majú len určité limity.
  • Nina Nina
    Nina / 20.06.2013 17:59:00
    Aký objektív by ste mi odporúčali na fotenie mačiek? Mám teleobjektív Tamron, ale nikdy mi nestihne zaostriť na mačku pri hre. :(
  • Farkaš Martin Farkaš Martin
    Farkaš Martin / 21.06.2013 15:20:00
    V prvom rade mi prezraďte aký fotoaparát vlastníte (Canon, Nikon, Sony ...), a tiež typ objektívu Tamron. Až potom Vám budem vedieť adekvátne poradiť. Ako univerzálne riešenie Vám však môžem poradiť objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 50mm. Tento objektív nájdete v portfóliu každej značky za rozumnú cenu.
  • Kováč Majky Kováč Majky
    Kováč Majky / 23.06.2013 23:49:00
    Dobrý článok s dobrými tipmi
  • Horna Nina Horna Nina
    Horna Nina / 12.07.2013 15:02:00
    Mám Nikon D90 a Tamron 70-300 DI LD. Tamron 50mm som ale nenašla. :-(
  • Martin Farkas Martin Farkas
    Martin Farkas / 12.07.2013 16:59:00
    Tamron spomínaný objektív nemá v ponuke. Ale Nikon áno a za priaznivú cenu. http://www.prolaika.sk/e-shop/nikon-af-s-nikkor-50mm-f-1-8g/
Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...