Ako sme prežili víkend v predvianočnej Prahe. Report zo street workshopu.

Ako sme prežili víkend v predvianočnej Prahe. Report zo street workshopu.

Blog  /  Julo Kotus / 10.01.2017 / 07:00

Víkend od 9.-11.12.2016 sme strávili v našom “bývalom hlavnom meste”, Prahe. Siedmi nadšenci, ktorým učarovala pouličná fotografia sa chceli spolu ponoriť do rytmu veľkomesta. Niektorí boli na mojom workshope prvý krát, niektorí už tento workshop absolvovali v jari a jeseni vo Viedni. Na stovežatú sme sa všetci veľmi tešili. A nielen na veže a krásnu architektúru, ale hlavne na obyvateľov Prahy a jej hostí.

Keďže sme chceli využiť čas v Prahe naplno, teóriu sme absolvovali už vo štvrtok v PRO.Laike v Bratislave. Povedali sme si čo to o histórii pouličnej fotografie, o osobnostiach, ktoré geniálnym spôsobom zachytili historické obrazy miest po celom svete. Hovorili sme tiež o technike street fotografa a hlavne o jeho postupe fotografovania. Nenápadnosť špiónskeho fotografovania verzus etika otvoreného fotografovania verzus komunikácia a “pýtanie si povolenia”. Štandardné vezus širokouhlé ohnisko. Nie teleobjektívu. Ako v prípade potreby zdôvodniť svoje konanie? Právnické minimum fotografa na ulici… To boli témy, ktorým sme sa venovali na teórii, ale aj počas celého workshopu.

Počasie počas víkendu bolo mimoriadne priaznivé na toto ročné obdobie, no napriek tomu bolo po niekoľkých hodinách v uliciach chladno. Tak sme sa sem tam zohriali v malých kaviarničkach a pritom sa bavili o tom, čo sa komu podarilo zachytiť. Bol som milo prekvapený rýchlosťou i profesionalitou služieb a kvalitou jedla. Ale nie o tom som chcel písať. Vlastne som vôbec nechcel písať. Iba som vám chcel ukázať, ako sa nám fotilo a čo sa nám podarilo. :-)

Prechádzali sme mestom iba s 35mm a 50mm objektívmi a občas sme použili 85mm objektív. Pri pohybujúcich sa ľuďoch sme využívali aj kontinuálne zaostrovanie. Mali sme niekoľko praktických cvičení na fotografovanie v protisvetle, fotenie siluet a tiež fotografovanie dlhším časom závierky.

Ivan Sekerka (foto: Beata Ftáčniková)

Foto: Nicole Slašťanová

foto: Beata Ftáčniková

foto: Eva Habánková

foto: Ivan Sekerka

foto: Ivan Sekerka

foto: Ľubomír Tilňák

foto: Ľubomír Tilňák

foto: Dodo Modrovich

foto: Dodo Modrovich

V Prahe sa nám fotografovalo výborne. S ľuďmi sme mali pozitívne skúsenosti, až na prípad, keď sa jednej účastníčke podarilo pravdepodobne vyfotografovať pouličných dealerov. Fotografie musela zmazať a dotyční sa viackrát presvedčili, že na karte už neostala žiadna ich fotografia. V ostatných prípadoch sme sa stretali s úsmevmi, prinajhoršom s neutrálnym postojom. Samozrejme, ľudia, ktorí ponúkajú lístky na atrakcie či obed v reštaurácii, majú fotografovania dosť a neradi sa fotia. My sme sa chceli zamerať na pozitívne emócie predsviatočnej Prahy. Preto mne osobne chýbajú aj fotografie preplneného námestia a neuveriteľnej tlačenice pod Orlojom, ale som rád, že niektorým účastníkom workshopu sa podarilo zachytiť aj tieto situácie. Na fotografiách to vyzerá zaujímavo až absurdne.

foto: Nicole Slašťanová

foto: Dodo Modrovich

Tak čo, pridáte sa nabudúce? Čo tak Budapešť? :-)

PRIHLÁSIŤ SA NA WORKSHOP STREET V BUDAPEŠTI

Ako sme prežili víkend v predvianočnej Prahe. Report zo street workshopu.
5 5 with 4
 
počet hodnotení: 4

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...