7 tipov na jarnú fotografiu

7 tipov na jarnú fotografiu

Čo fotografovať na Jar? Nechajte sa inšpirovať.  /  Srnec Karol / 20.03.2023 / 06:00

Jar je v plnom prúde a až do leta nás bude inšpirovať, aby sme ju zachytili na fotografiách.  Jar nie je len príroda, vplýva na naše životy aj v iných oblastiach. Prebudí mesto i dedinu, ľudí vyprovokuje k kultúrnym i športovým aktivitám. Pripravili sme pre vás niekoľko rád a tipov, aby ste pri zachytávaní jarnej atmosféry boli kreatívni a úspešní.

Kvety

Fotografovanie jarných kvetov môže byť nádhernou skúsenosťou, ktorú si môžete užiť vďaka ich krásnym farbám a textúram.

 

  1. Vyberte si správne svetlo: Jarné kvety vyzerajú najlepšie za slnečného počasia, najmä v protisvetle, alebo v jemnom polotieni. Môžete skúsiť aj fotografovanie v čase zlatého hodiny, keď je svetlo mäkšie a teplejšie.
  2. Použite správny objektív: Pre fotografovanie jarných kvetov sa odporúča použiť makro objektív, ktorý vám umožní zachytiť detaily a textúry kvetov. Na menej detailné zábery postačí teleobjektív.
  3. Vyskúšajte rôzne zorné uhly: Skúste fotografovať kvety z rôznych zorných uhlov, odhora, zdola, z boku, aby ste zistili, ktorý zorný uhol najviac zvýrazňuje krásu kvetov.
  4. Experimentujte s kompozíciou: Snažte sa umiestniť kvety do zaujímavých kompozícií, ako je napríklad pravidlo tretín, aby ste vytvorili zaujímavý a rovnovážny obraz. Vždy sledujte pozadie.
  5. Použite vysokú clonu: Pri fotografovaní kvetov by ste mali použiť vysokú clonu (malé f/číslo), aby ste dosiahli rozostrenie pozadia a zvýraznili detaily kvetu.
  6. Udržujte pozornosť na ostrosti: Pri fotografovaní makro snímok je dôležité udržiavať si ostrosť na mieste, kde chcete mať najväčšiu pozornosť, zvyčajne na stred kvetu.
  7. Umelá rosa alebo dážď: Ak si na fotenie zoberiete sprej s vodou, môžete si vyrobiť rosu. AK počas expozície budete sprejom striekať, dokážete napodobniť aj dážď. Využite protisvetlo, ktoré krásne rozžiari kvapky vody.

 

Využite svetelnosť objektívu pre dosiahnutie rozmazaného pozadia.  Fotografuje z úrovne zeme.

 

Využite protisvetlo.

Kvitnúce stromy

Každý by mal mať obľúbený strom/-y. Ak ste v minulosti taký našli a odfotografovali, stačí sa pozrieť do archívu a zistiť, kedy kvitol. A tu je niekoľko tipov, ako fotografovať kvitnúce stromy:

 

  1. Vyberte si správny čas: Fotografujte kvitnúce stromy, keď sú v plnom kvete, aby ste zachytili ich krásu. Načasujte svoje fotografovanie tak, aby ste využili najlepšie svetlo - skoré ranné hodiny alebo neskoré popoludňajšie hodiny sú obzvlášť vhodné.
  2. Celok aj detail: Fotografujete celé stromy a potom prejdite na fotografovanie menších a väčších detailov.
  3. Experimentujte s kompozíciou: Skúste vytvoriť zaujímavú kompozíciu, kde sa stromy umiestnia do rôznych miest v obraze, ako napríklad pravidlo tretín, či symetrickú kompozíciu aby ste vytvorili zaujímavý a rovnovážny obraz.
  4. Využite  dobré poveternostné podmienky: Ak je to možné, skúste fotografovať stromy počas bezvetria, inak budete mať pri fotografovaní detailov problémy s presným zaostrením.


Každý by mal mať svoj obľúbený strom.

 

Fotografovať detaily kvetov nie je ťažké, výzvou je zachytiť oeľujúci hmyz. Odmena je ale sladšia ako med.

Prineste si jar domov

Kúpte so kyticu narcisov, alebo si z prechádzky prineste rozkvitnutú vetvičku. V papiernictve si kúpte niekoľko farebných kartónov a môžete si urobiť improvizovaný domáci ateliér. Nepotrebujete umelé svetlo, použite svetlo od okna. Ak potrebujete presvetliť tiene, použite improvizovanú odrazku z bieleho kartónu.

 

  1. Monitor a televízor ako pozadie: Na LCD obrazovke môžete prehrať ľubovoľný obrázok a využiť ho ako improvizované pozadie.
  2. Zátišie: Doma nemusíte napodobňovať prírodu, naopak priznajte domáce podmienky. Skúste kvety zachytiť ako súčasť zátišia.
  3. Tip na kompozíciu: Využite rôzne prvky, ako zaujímavú stenu, okno s výhľadom do záhrady a pod.

 

Svetlo od okna (z pravej strany) a jednoduché čierné pozadie.

 

Využite okno, ktorým neprechádza priame slnečné svetlo. 

Jarná krajina

Vybrať sa do jarnej krajiny je osviežujúci zážitok. Môžete zachytiť nádherné farby, kontrasty a život, ktorý sa vracia do prírody.

 

  1. Vyhľadajte zaujímavé miesta: Hľadajte miesta, kde sa lúče slnka prelínajú s rastúcimi rastlinami a kvetmi, miesta s riečkami a jazierkami, kde sa odrážajú obloha a stromy alebo miesta s výhľadmi, ktoré vám umožnia zachytiť nádhernú krajinu.
  2. Načasujte svoje fotografovanie: Fotografujte počas ranných a večerných hodín, kedy je svetlo mäkké a teplejšie, a zachytite najlepšie farby. Počas oblačeného alebo dokonca daždivého dňa, budú farby pastelovejšie.
  3. Použite širokouhlý objektív: Použite širokouhlý objektív, aby ste zachytili celú krajinu a vytvorili pocit priestoru. Keď potrebujete zvýrazniť niečo špecifické, môžete použiť objektív so zväčšením.
  4. Použite teleobjektív: Celkový záber krajiny nemusí byť estetický, pomocou teleobjektívu si môžete priblížiť zaujímavé detaily krajiny.
  5. Experimentujte s kompozíciou: Skúste vytvoriť zaujímavé kompozície, kde sa prvky umiestnia do rôznych miest v obraze, ako napríklad pravidlo tretín, vodiace línie, uhlopriečnu kompozíciu.
  6. Využite výhody prírody: Využite všetky prírodné prvky, ktoré máte k dispozícii, ako sú stromy, oblaky, kvety, rieky, jazierka a podobne. Skúste zahrnúť tieto prvky do svojich fotografií, aby ste vytvorili zaujímavú a živú krajinu.
  7. Použite filtre: V krajinárskej fotografii využijete polarizačný filter pre zvýraznenie farieb. Šedý prechodový filter vám pomôže pri zachytení scény s veľkým dynamickým rozsahom.


Malú hĺbku ostrosti môžete použiť aj pri fotografiách krajiny. Použite teleobjektív s otvorenou clonou.

 

Využite kontrast farieb.

Makro

Makrofotografia je skvelý spôsob, ako zachytiť drobné detaily sveta okolo nás, ktoré inak môžu byť prehliadané bežným zrakom.

 

  1. Zamerajte sa na detaily: Makro fotografia vám umožňuje vidieť detaily, ktoré by ste inak prehliadli. Zamerajte sa na kvapky rosy na tráve, hmyz alebo jemné chĺpky na kvetoch. Makro fotografia vám umožňuje vidieť krásu v malých veciach.
  2. Využite bokeh: Využite malú hĺbku ostrosti, aby ste dosiahli pekne rozostrené pozadie.
  3. Experimentujte s osvetlením: Makro fotografia si vyžaduje správne osvetlenie, aby sa zachytili detaily. Skúste použiť svetlo z rôznych zdrojov, ako je slnko, alebo blesk.
  4. Fotografujete hmyz: Plachý hmyz sa vám ľahšie bude fotografovať s objektívom s dlhšou ohniskovou vzdialenosťou. Na “lov” vyrazte skoro ráno, alebo po daždi, kedy je hmyz menej pohybovo činný.
  5. Zamerajte sa na farby: Makro fotografia môže vyniknúť výraznými farbami. Zamerajte sa na jasné a výrazné farby, ktoré sa vyskytujú v prírode, ako sú kvety, lístie alebo ovocie. Farby môžu vytvárať zaujímavé kontrasty a vytvárať nádherné obrázky.
  6. Použite statív: Makro fotografia si vyžaduje stabilitu a presnosť. Použitie statívu môže zabezpečiť, že vaše obrázky budú ostré a presné.


Pri fotografovaní v protisvetle vyskúšajte použiť blesk.

 

Vyhľaadávajte tieň,  s mäkším svetlom budete mať menej problémov s vysokým kontrastom.

Piknik

Jarný piknik je skvelý spôsob, ako si užiť Jar a pri tom sa dobre zabaviť. Je to aj príležitosť zachytiť neformálne portréty.

 

  1. Zamerajte sa na detaily: Zachyťte jedlo, nápoje, dekorácie a malé detaily, ktoré dotvárajú atmosféru pikniku. Sú to tieto detaily, ktoré spravia fotografiu oveľa osobnejšou.
  2. Zvoľte správne miesto: Ak je to možné, vyberte si miesto, ktoré má dostatok prirodzeného svetla a zaujímavý pozadie. Skúste vyhnúť sa miestam, kde sú v pozadí rušivé prvky, ako sú odpadky alebo rušné cesty.
  3. Využite prirodzené svetlo: Snažte sa fotografovať v prírodných svetelných podmienkach, aby sa zachytili farby a textúry jedla a prírody v okolí. Využite tiež svetlo a tieňy, aby ste vytvorili kontrast a pridali hĺbku do obrázkov.
  4. Fotografujte ľudí: Piknik je zábavná a spoločenská aktivita, takže sa nebojte zahrnúť ľudí do fotografií. Snažte sa zachytiť spontánne a neformálne momenty, keď sa ľudia bavia alebo niečo hrajú.
  5. Využite vlastnosti objektívov: Základný objektív vám pomôže zachytiť portréty s prirodzenou perspektívou. Portrétny objektív využijete aj pri športových aktivitách.
  6. Nezabudnite na príbeh: Snažte sa vytvoriť príbeh z vaších fotografii a zachytiť atmosféru pikniku. Fotografie by mali vyjadrovať príjemné spomienky a emócie, ktoré sa prejavujú pri takýchto aktivitách.


Zorganizujte piknik v určitom štýle. Ja na piknik vždy prinesiem aj zaujímavé rekvizity.

 

Nájdite miesto s jarnou atmosférou a nerušivým pozadím.

Jarný portrét

Tým najdôležitejším na jarnom portréte je samozrejme prostredie. Práve to dotvorí jarnú atmosféru.

  1. Vyberte správne miesto: Zvoľte miesto s dostatočným množstvom prirodzeného svetla a zaujímavým pozadím. Skúste sa vyhnúť miestam, kde sú v pozadí rušivé prvky.
  2. Využite prirodzené svetlo: Snažte sa fotografovať v prírodných svetelných podmienkach, aby sa zachytili farby a textúry v okolí. Využite svetlo a tieňy, aby ste vytvorili kontrast a pridali hĺbku do záberov.
  3. Vyzbrojte sa vhodným objektívom: Použite portrétny objektív s dobrou svetelnosťou, ktorý vám umožní dosiahnuť rozmazanie pozadia.
  4. Nezabudnite na detaily: Zamerajte sa na detaily, ako sú kvety v okolí, akýsi prvok, ktorý dodá fotke viac zaujímavosti. Nápadité pridanie detailov do portrétov môže vylepšiť celkovú kompozíciu.
  5. Zahrňte oblečenie: Využite jarné farby a trendy v oblečení, aby ste vytvorili skvelý vizuálny dojem. Oblečenie, ktoré bude v súlade s jarnou sezónou, môže pridať ďalší prvok do fotografie.
  6. Zahrňte príbeh: Skúste zachytiť osobnosť a emócie modela. Nezabudnite vytvoriť príbeh a zachytiť neformálne momenty, ktoré sa prejavujú pri takýchto fotografiách.
  7. Meňte vzdialenosť od pozadia: Našli ste pekný strom alebo krík, ktorý chcete mať v zábere? Vyskúšajte fotografovanú osobu umiestniť do jeho blízkosti a aj ďalej od neho. V prvom prípade vytvoríte kontakt medzi človekom a prírodou, v druhom prípade dodá “len” jarnú atmosféru do pozadia záberu.

 

Správne miesto, správne štýlové oblečenie.

 

Vyskúšajte aj neformálny dokumnetárny portrét.

7 tipov na jarnú fotografiu
5 5 with 1
 
počet hodnotení: 1

Komentáre

Pre pridanie komentára sa musíte prihlásiť...